Living Doll, nejprodávanější britský singl roku 1959

23. červenec 2020

Největším hitmakerem a nejúspěšnějším zpěvákem všech dob je ve Velké Británii Cliff Richard. V šedesátých letech byl srovnáván s Elvisem Presleym, a to už bylo něco, být srovnáván s králem rokenrolu. O úspěchu jeho slavného hitu Living Doll se mluví dodnes.

"Living Doll" je píseň, kterou v dubnu roku 1959 natočil zpěvák Cliff Richard se skupinou Drifters. Poprvé vyšla ve Velké Británii roku 1959 na soundtracku k filmu Serious Charge a poté byla vydána jako singl v červenci tohoto roku. A začaly se dít neuvěřitelné věci. Po šesti týdnech byla tato píseň číslem jedna ve Velké Británii, stala se největším prodejním singlem roku 1959, ve Velké Británii s prodejem 770 000 tisíc kopií. Byla hitem číslo jedna v několika evropských zemích, včetně Irska, Norska a Švédska i v první desítce hitů v mnoha zemích. Pokračovala prodejem více než milionu kopií po celém světě a Cliff Richard za ni získal Zlatou desku.

Její autor Lionel Bart vzpomínal: Nápad na píseň přišel v neděli ráno v říjnu 1958, když jsem četl noviny a viděl inzerát na dětskou panenku. Panenka uměla kleknout, chodit, sedět a zpívat, prostě malá reklama na panenku, která zřejmě dokázala všechno. Písničku jsem napsal za deset minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.