Lidé v Karlovarském kraji odstraňují škody po silné bouřce. Největší problémy způsobily kroupy, místy byly velké jako golfový míček

11. červen 2019 14:45

Rozbité střechy, skleníky nebo poničená auta - takový je výsledek včerejší bouřky v Karlovarském kraji. Kvůli prudkému dešti bylo navíc několik sklepů v regionu zatopených. Lidé teď škody odstraňují.

Krátká bouřka přinesla v pondělí 10. června večer i prudký přívalový déšť. Voda se tak nestačila vsáknout do půdy a stékala po povrchu. Na některých místech v kraji tak voda krátkodobě zaplavila sklepy domů, zahrady či silnice. Hasiči zasahovali v pondělí večer u téměř tří desítek událostí, kdy odčerpávali vodu nebo odstraňovali spadlé stromy.

Voda zaplavila sklepy domů například v Kynšperku, Lokti, Sokolově, Nejdku, Karlových Varech, Lipové či Královském Poříčí. V Ostrově se voda dostala na podlahy ordinací v tamní poliklinice, v Sokolově zatopila výtahovou šachtu v domě s pečovatelskou službou.

Na silnici z Horního Slavkova na Loket vyplavila voda přitékající ze svahu nad vozovkou menší množství zeminy, kamení a větví. K první události vyjížděli hasiči po osmé hodině večer, do půlnoci byly všechny zásahy ukončeny, nikdo nebyl zraněný.

„Bylo to hrozné. Poškodilo to skleník, střechu, solární zařízení. Dnes má opět něco přijít, takže nejspíše sundáme skla a necháme na skleníku jen rám,“ říká Jan Maxa, obyvatel Lomnice na Sokolovsku. Lidem silné krupobití poničilo také střechy, auta a zničilo veškerou úrodu. Vzhledem k vydané výstraze pro úterý 11. června se obyvatelé připravují na další možnou bouři.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , HZS Karlovarského kraje
Spustit audio

Související