Levandule - rostlina, pro kterou sucho neznamená problém

13. květen 2020

Na světě existuje asi 25 druhů levandule, u nás se pěstují hlavně tři z nich. Podle zahradníka Tomáše Pražáka se v českých zahrádkách nejčastěji setkáváme s levandulemi ze Středomoří.

„Levandule mohou být vysoké až jeden metr, většinou ale bývají nižší. Stonky a listy jsou stříbřité, korunou rostliny je charakteristicky vonící květ,“ popisuje Tomáš Pražák, „barvy květů jsou vedle oblíbené nafialovělé levandulové modři také bílá, růžová nebo světle modrá.“

U nás pěstované druhy

Aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých se zabydlela už na zahrádkách našich babiček. Jejich záhony obvykle krášlila levandule lékařská. „Správně levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia). Je nejodolnějším a u nás stále nejpěstovanějším druhem s pestrým množstvím kultivarů,“ říká odborník.

Levandule lékařská zpravidla bez problémů přezimuje venku. O poznání méně otužilá je levandule širokolistá (Lavandula latifolia). „Působí robustnějším dojmem. Bohužel, stává se, že v našich podmínkách vymrzá,“ přibližuje levanduli širokolistou křimický zahradník, „tento druh známe z Francie. Tam z něj a jeho kultivarů získávají levandulový olej.“

Poslední z nejvíce pěstovaných druhů v Česku je levandule hlávkovitá (Lavandula stoechas) „Ta má takové zvláštní růžové kvítky. Je to nejméně otužilý druh, vhodný pro pěstování jen do prvních mrazů. Nebo ho musíme zimovat. Hodně prodejců levanduli hlávkovitou nabízí jako otužilý druh, ale pravda je taková, že u nás vůbec nevydrží,“ varuje Tomáš Pražák.

Bude ráda za plné slunce

Pro levanduli si najdeme slunné stanoviště, přímé slunce je pro ni to pravé. Je to rostlina, které neublíží ani sucho. „Vyžaduje propustnou sušší půdu, nejlépe vápenitou. Na zimu je lepší chráněné místo, nebo zasazení do skupiny,“ připomíná zahradník. Jak dále uvádí, důležité je odstraňování odkvetlých květů, aby se levandule zbytečně nevysilovaly a nevytvářely semeníky.

„Střih se provádí na jaře, ale až když je tepleji, ne do silných mrazů. Pokud levandule nestříháme, zdřevnatí. Nejsou pak hezké, nedělají nám radost a musíme je vyměnit, protože už neomladí,“ upozorňuje pěstitel.

Levanduli si můžeme namnožit bylinnými řízky nebo osivem.

Odpuzuje hmyz

Účinek levandulové vůně proti škodícímu a nepříjemnému hmyzu je všeobecně známý, levandulové pytlíčky ve skříních chrání textilie před moly. „Levandule se dají i sázet jako lemy například kolem zeleninových nebo bylinkových záhonů, aby odpuzovaly škůdce,“ doplňuje Tomáš Pražák.

Další využití levandule na zahradě je do skalek, do skupin s trvalkami a suchomilnými rostlinami, na nízké živé plůtky, v kombinaci s okrasnými keři nebo růžemi a do suchých vazeb. Dařit se jí bude i v truhlíku na osluněném balkoně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.