Letos v prosinci skončí částečná oprava střechy Císařských lázní

29. listopad 2014

Osud Císařských Lázní v Karlových Varech je stále nejasný. Národní kulturní památka už chátrá přes 20 let. Opravit se jí nepodařilo městu, ani současnému vlastníkovi - Karlovarskému kraji. Z aktuálních informací navíc vyplývá, že celkové rekonstrukce se historický areál nedočká ani letos. Na dílčí opravy ale hejtmanství peníze vyčlení.

Když Karlovarský kraj před lety Císařské lázně od města koupil, sliboval jejich rekonstrukci a přestavbu na multikulturní centrum. Projekt měly podpořit evropské dotace a celková částka přesahovala 700 milionů korun. Peníze se ale sehnat nepodařilo.

Zástupci radnice a hejtmanství proto začali hovořit o nutnosti státní pomoci. „Samozřejmě do toho vstupuje ta věc, že Císařské lázně jsou národní kulturní památkou,“ vysvětluje v této souvislosti primátor Petr Kulhánek.

Radnice lázeňského města současné potíže se sháněním peněz na opravy chápe. A uznává i to, že hejtmanství ročně údržba a zajištění lázeňské budovy stojí nemalé peníze.

„Opravila se průčelní část střechy a teď se opravuje ta zadní část. Jsou to finanční prostředky získané Karlovarským kraje z dotačního programu,“ říká náměstek primátora Jiří Klsák.

Na zajištění provozu má každopádně hejtmanství prostředky vyčleněny i v rozpočtu pro příští rok. „Karlovarský kraj má stále Císařské lázně v majetku, to znamená, že jako vlastník se musí starat a pečovat. Pro obecně prospěšnou společnost Císařské lázně máme vyčleněno 1,8 milionu korun na základní provoz a údržbu i úhradu energií,“ říká náměstkyně hejtmana Eva Valjentová.

Čtěte také

V prosinci letošního roku chce Karlovarský kraj dokončit částečnou opravu břidlicové stěny. V roce 2015 mají opravy pokračovat. „Chceme realizovat další etapu opravy střechy. Z tohoto důvodu už jsme požádali ministerstvo kultury o finance pro příští rok z fondu pro záchranu kulturního dědictví a milion korun je naše spoluúčast, pokud nám ministerstvo nějakou částku přidělí,“ dodává Valjentová.

Na celkovou rekonstrukci Císařských Lázní ale peníze zatím k dispozici nejsou. A nikdo neví, zda někdy budou. Stále častěji totiž od krajských zastupitelů zaznívají hlasy, které by památku chtěly vrátit městu zpět.

autor: zdt
Spustit audio