Kyselé svatojánské ořechy využijete všude tam, co černé olivy
Anglické svatojánské pickles. To je další název neobvyklé pochoutky s lahodně kořeněnou kyselou chutí, která nepřestane překvapovat vaše hosty a podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové ani vás samotné.
„Kyselé ořechy přidávám do nejrůznějších salátů, nadrobno na kousíčky do mrkve, do řepného salátu i do bramborového. Někdy jako zajímavou kyselou černou dekoraci na chlebíčky a krekry. Nakrájené na jemné plátky nebo malé kousky se dají použít všude tam, kde byste použili černé vypeckované olivy,“ říká Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.
Vyzkoušet můžete recept na její rychlé krekry s jedlými bylinami, ale vystačíte si i s obyčejným rohlíkem. Kyselé svatojánské ořechy na pečivo přichytíte čerstvým sýrem a dozdobíte třeba pažitkovými květy.
Superrychlé sušenky s bršlicí kozí nohou
Rozehřejeme troubu na 170 °C.
- 125 g hladké mouky
- 100 g sádla
- 4 lžíce bílého vína
- hrst bršlice kozí nohy nebo jiné dobré byliny
- 1 lžička libečkového semínka
- ¼ lžičky soli
Bršlici dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno.
Mouku nasypeme do větší mísy. Přidáme sádlo pokrájené na menší kousky, přilijeme bílé víno a přisypeme libečkové semínko a sůl.
Rychle zpracujeme na těsto, aby se sádlo nestihlo rozpustit.
Na posypaném válu těsto rozválíme na 3mm tlustý plát a vykrájíme sušenky.
Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 8 minut.
Kyselé svatojánské ořechy
Ořechy omyjeme, zbavíme stopek a propícháme nožem nebo špičatou jehlicí. Vyrovnáme je do lahví s širokým hrdlem.
- Na 5 skleniček o objemu 300 ml: 1 kg zelených ořechů
- 300 g kuchyňské soli
- 250 ml 8% octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička semínek koriandru
- 3 bobkové listy
- malý svitek skořice
Ze soli a 1 litru vody uděláme slaný nálev a ořechy jím zalijeme tak, aby byly zcela ponořené. Zašroubujeme víčka a necháme 2 až 3 týdny odležet v temnu. Občas lahvemi zatřepáme, aby se ořechy rovnoměrně nasákly.
Po 2 až 3 týdnech slanou vodu vylijeme, ořechy propláchneme čistou vodou a rozložíme na papírovou utěrku. Pozor – ořechy mohou na kuchyňské lince nechávat neodstranitelné skvrny, musíme je dobře podložit, aby neprosakovaly! Necháme proschnout 24 až 48 hod. Ořechy by měly lehce svraskat, zčernat, ale nikoli ztvrdnout.
Z octa, 750 ml vody a koření svaříme nálev. Ořechy v něm povaříme 1 až 3 min. Záleží na tom, jak jsou měkké, resp. tvrdé – každý plod je originál. Je důležité, aby se nerozpadaly.
Povařené ořechy rozdělíme do sklenic a zalijeme kořeněným nálevem. Pasterujeme v myčce na intenzivní program, nebo v zavařovacím hrnci jako okurky (na 90 °C 15 až 20 min. podle velikosti lahví). Necháme 3 týdny odležet.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.