Květinářka: Karafiáty k MDŽ jsou znovuobjevenou klasikou

Karafiáty se nejvíc prodávají po jednom nebo po třech. Podle květinářky Markéty Šindelářové zákazníci chtějí klasicky červené, ale i různě barvené karafiáty.

„Teď jsou karafiáty k dostání v široké barevné škále. Kolikrát se divíme, když nám přijdou třeba ve třech barvách, různě lemované. Jsou opravdu hezké, dlouho vydrží a myslím si, že je to kytka, která si přízeň zaslouží,“ vyzdvihuje karafiáty květinářka Markéta Šindelářová. Co udělat pro to, abychom se z řezaných karafiátů radovali co nejdéle? A pokud jde o další touto dobou prodávané květiny, víte, že tulipány rostou i ve váze a z narcisek vytéká jedovatý sliz?

Jak se po zimě postarat o trávník? Podle zahradníka Jana Krause bychom v první řadě měli zjistit, jestli se v trávníku nerozšířilo nějaké houbové onemocnění. Jak ošetřit trávník s plísní sněžnou? Proč provést vertikutaci? Kdy trávník pohnojit?

Bára Jílková z Tachova je vyhlášená svými nevšedními kraslicemi. Ráda experimentuje, a tak zkusila vyfouknutá vajíčka obarvit v teplé vodě s kurkumou. A vyšlo to. Když už měla kraslice v barvě pouštního písku, napadlo ji dokreslit velbloudy. Postup barvení vaječných skořápek kurkumou si nechala ukázat Martina Sihelská. Čím dalším tachovská malířka a výtvarnice barví kraslice?

Březen je měsícem, kdy v přírodě sbíráme planě rostoucí česneky. Tím nejznámějším je česnek medvědí. Říká se o něm, že roste v době, kdy medvědi po zimě opouštějí své brlohy. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková si nemůže vynachválit jeho očistné účinky. Na záměnu česneku medvědího s kterými rostlinami si dávat pozor?

Zveme např. na zahrádkářskou Prodejní velikonoční výstavu 16. 3. v kulturním domě v Holýšově, na Velikonoční řemeslný jarmark 16. 3. v ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Domažlicích a na přednášku Jitky Hradílkové Úvod do pitné kúry a zajímavosti o Karlových Varech 21. 3. v karlovarské městské knihovně.

Posluchačka Jitka z Domažlicka se nedokáže rozloučit s kousky oblečení, které si nechává pro budoucnost – až jednou bude štíhlejší, až jednou bude mít víc času chodit na kulturní akce. Je to chyba, když jí zabírají místo v šatníku? Co s takovým oblečením, radí lektorka laskavého minimalismu Marcela Janská.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.