Květákové placičky. Rychlý oběd s masem i bez něj
Pokrm je připravený z květáku, ale velice dobře můžeme použít i jinou zeleninu. Výborné placičky jsou například z kapusty. Jen je třeba ji před přípravou trochu povařit a pak jemně nakrájet.
- 1 středně velký květák (cca 600 g)
- 3 - 4 vejce
- 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 200 g uzeného masa nebo uzeniny
- cca 5 polévkových lžic mléka
- hrst strouhanky
- mletý pepř, sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Očištěný syrový květák a sýr nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, čerstvá zelenina
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.