KV Arena ušetřila na energiích 9,5 milionu korun proti původním plánům

9. prosinec 2023 15:00

Karlovarské KV Areně se podařilo v letošním roce ušetřit na energiích zhruba 9,5 milionu korun. Na počátku roku město jako vlastník odhadovalo, že vzhledem ke zdražení energií zaplatí letos za energie 36 milionů korun. Úspory a ceny na trhu ale nakonec náklady snížily.

V roce 2022 dávalo město na provoz KV Areně téměř 37 milionů korun. Pro letošní rok rozpočet počítal s dotací 44 milionů korun s tím, že dalších 37,5 milionu korun si město ponechalo v rezervě, pokud by ceny energií byly takové, jako na počátku roku.

„Naštěstí se černé scénáře nepotvrdily a KV Areně se podařilo ušetřit 9,5 milionu korun na energiích. Což je velmi významná částka, za kterou jsme rádi. Dlouho jsme se rozhodovali, jestli půjdeme do rizika takzvaných spotových cen, kdy se nakupují energie každý den. To se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí," uvedl náměstek primátorky Miroslav Vaněk.

Poprvé byly letos přes letní sezonu uzavřené obě ledové plochy

Snížila se také teplota vody ve sprchách, snížila se teplota v místnostech, byť o pár stupňů. To všechno se nakonec podepsalo na snížení nákladů na energie zhruba o čtvrtinu proti předpokládaným nákladům.

Větší část ušetřených peněz využije město na investice do svého majetku, konkrétně opět do sportovišť. Půjde o rekonstrukci tribuny pro diváky na atletickém stadionu v Tuhnicích. Ta je už ve velmi špatném stavu. Město natře a opraví konstrukce i sedačky, vybudují se nové toalety i příjezdová cesta ke stadionu od bazénu. Všechno by chtělo město stihnout do června, kdy má skončit rekonstrukce atletického oválu.

Další částka půjde do mediálních technologií, tedy reklamních kostek a monitorů, pro míčovou halu tak, aby i volejbalisté VK Karlovarska měli podobné vybavení jako hokejisté v KV Areně. Další peníze chce město dát také na úpravu spojovacího krčku mezi velkou a malou halou KV Areny, zejména na vybudování bezpečnostních prvků.

Z ušetřených 9,5 milionu by mělo jít na tyto účely 6,5 milionu korun.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související