Karlovarská KV Arena chystá investice. Koncerty chce přesunout do haly míčových sportů

23. září 2019 12:00

Karlovarská KV Arena chystá investice, které by měly vést k úsporám. Navíc chce rozšířit multifunkční využití i na další objekty než jen velkou halu, která je otevřená 10 let a některé její technologie by potřebovaly modernizaci, řekl jednatel městské společnosti KV Arena Roman Rokůsek.

Areál KV Areny zahrnuje nejen multifunkční arenu s ledovou plochou, ale i bazénové centrum, vnější bazén a halu pro míčové sporty. Od města dostává příspěvek na provoz zhruba 26,5 milionu korun. Investice do technologií a možností využití areálu by ale mohly hospodaření areálu do budoucna pomoci.

Významným přínosem by mohla být například připravovaná koncepce vodního hospodářství celé KV Areny. „V současné době totiž vodu za zhruba milion korun vypouštíme do kanálu. Úpravou vody by ale šlo vodu znovu využít,“ uvedl Rokůsek.

Jedním z nejbližších cílů je podle něj dát do pořádku vzduchotechniku, klimatizaci, tepelná čerpadla a kotle. Počítačový systém, který tuto techniku ovládá, je už zastaralý a rostou tak náklady na energie. Pokud by se podařilo ušetřit deset procent, byla by podle Rokůska úspora okolo jednoho milionu korun.

Koncerty v míčové hale a modernizace saunového centra

„Mohli bychom použít zákryt pro ledovou plochu z KV Areny a vznikla by tím hala pro koncerty pro asi 1500 až 2000 návštěvníků. Sál pro takto velké koncerty v kraji prakticky není. Navíc upravit míčovou halu pro koncert by trvalo řádově tři až čtyři hodiny. Naproti tomu, když přestavujeme pro koncert ledovou plochu v KV Areně, trvá to podstatně déle a tím musíme rušit řadu tréninků nebo zápasů. Z těchto důvodů je možné ve velké hale uspořádat tak do deseti koncertů ročně, zatímco v míčové hale by to mohlo být výrazně víc,“ řekl Rokůsek.

Modernizací by mělo projít i saunové centrum. Přestavbou by se měla zvýšit jeho kapacita na dvojnásobek a zlepšit vzhled. Projektuje se také nové multifunkční venkovní hřiště nebo také úpravy kolem vnějšího bazénu, výsadba stromů a stínících stěn.

Náklady na úpravu saunového centra by podle odhadů stály kolem tří milionů korun. Úpravy míčové haly pro multifunkční využití by podle Rokůska vyšly zhruba na jeden milion korun.

Město chce arenu přivést k samostatnosti

Náklady na výstavbu multifunkční haly činily před deseti lety téměř 1,2 miliardy korun. Část pokryly dotace nebo odpočet DPH, ale i tak město vynaložilo ze svého 227 milionů a dalších 600 milionů z úvěru. Splácet ho bude do konce roku 2023.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové by mělo být cílem, aby aréna fungovala co nejvíce samostatně, tedy bez přispění města. A aby nebyla pouze sportovním stánkem, ale kulturním centrem pro místní obyvatele a návštěvníky města, uvedla primátorka.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související