Kuře na rozmarýnu (Pollo al rosmarino)
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 1 kuře o hmotnosti cca 1,2 kg
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky rozmarýnu
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
Postup:
Omyté a osušené kuře rozkrojíme podél prsní kosti a rozložíme na šířku. Vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy, potřeme olejem, osolíme, poklademe snítky rozmarýnu a přiklopíme víkem, poklicí nebo alobalem. V chladničce necháme alespoň jednu hodinu proležet.
V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a marinované kuře v tuku opečeme z obou stran do světle hnědého zabarvení. Opékáme pomalu, abychom kuře nespálili. Poté dáme kuře dopéct do rozehřáté trouby. Pečeme při 180 °C dočervena. Takto připravené kuře je hodně šťavnaté a má jemnou chuť.
Doporučená příloha: brambory na všechny způsoby, pečivo, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.