Kuře na rozmarýnu (Pollo al rosmarino)

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kuře o hmotnosti cca 1,2 kg
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje

Postup:

Omyté a osušené kuře rozkrojíme podél prsní kosti a rozložíme na šířku. Vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy, potřeme olejem, osolíme, poklademe snítky rozmarýnu a přiklopíme víkem, poklicí nebo alobalem. V chladničce necháme alespoň jednu hodinu proležet.

V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a marinované kuře v tuku opečeme z obou stran do světle hnědého zabarvení. Opékáme pomalu, abychom kuře nespálili. Poté dáme kuře dopéct do rozehřáté trouby. Pečeme při 180 °C dočervena. Takto připravené kuře je hodně šťavnaté a má jemnou chuť.

Doporučená příloha: brambory na všechny způsoby, pečivo, zeleninové saláty.

Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.