Kulhánek: Karlovarský kraj se v příštím roce zaměří na opravy silnic i rozvoj vysokoškolského vzdělávání

2. prosinec 2021, aktualizováno

Už 14. prosince uplyne rok od doby, kdy do čela Karlovarského kraje nastoupil Petr Kulhánek (za STAN). Jak by své působení v roli hejtamana zhodnotil a jaké jsou jeho další plány? Nejen to prozradil v rozhovoru s Petrem Čimperou.

„Za ten rok se nám podařilo napravit z minula nastavenou image krajského úřadu jako relativně uzavřené instituce. Pohled na kraj se i z pohledu veřejnosti mění. Myslím si, že jsme se ctí zvládli situaci ohledně šíření koronavirové nákazy,“ zhodnotil hejtman Petr Kulhánek.

Karlovarská kraj čeká velká přeměna související s útlumem těžby hnědého uhlí. Podle hejtmana se i v této oblasti vedení kraje daří: „Máme velkou podporu jak Evropské komise, tak i ministerstev v celém to procesu, přípravách a hodnocení strategických projektů.“

Na nadcházející rok 2022 se chce hejtmanství zaměřit na opravy silnic II. a III. tříd. „Určitě budeme pokračovat v dalším postupu rekonstrukce Císařských lázní tak, aby v červnu 2023 mohly být otevřeny, dokončujeme rekonstrukci a dostavbu nemocnice v Chebu, projektově připravujeme rekonstrukci areálu keramické školy v Karlových Varech,“ řekl Kulhánek.

„Dnes už děláme přípravu na čerpání evropských dotací na přeměnu kraje. Poslední prioritou je rozvoj vysokoškolského vzdělání v regionu, jehož absence nás trápí. Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou připravili otevření řady oborů,“ doplnil hejtman.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.