Křimické závitky - to jsou poctivé plátky krkovice a dobře vyladěné zelí

Je podzim, zelí je sklizené, a tak vám nabídneme pár receptů na dobroty připravené právě z této nesmírně zdravé zeleniny.

Ingredience
  • 4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 650 g kysaného zelí
  • 4 jablka
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 2 lžíce sádla
  • mletý pepř, kmín, sůl
  • vývar na podlévání

Plátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a do ¾ plochy poklademe mírně vymačkaným kysaným zelím. Nyní maso zavineme a závitky pevně ovážeme provázkem nebo upevníme kovovými jehlami. Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a ze všech stran je opečeme v rozpáleném sádle. Poté přidáme překrájené zbylé kysané zelí, na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a na osminky nakrájená oloupaná jablíčka. Pokmínujeme, podle chuti osladíme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka.

Závitky, položené na zelí, dusíme do měkka

Potom zelí přendáme do zapékací misky nebo pekáče, na zelí položíme závitky a v troubě při 200°C pečeme krátce, jen aby maso chytilo zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek nebo jehly a spolu se zelím podáváme nejčastěji s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Jako příloha jsou pro křimické závitky dobré i bramborové hranolky a brambory v různých úpravách obecně. Takto upravený pokrm je velice dobrý i s chlebem.

Recept můžeme vylepšit tím, že ho na závěr zalijeme smetanou. Další variantou může být to, že místo vývaru k podlití použijeme bílé víno nebo jím vývar alespoň částečně nahradíme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko