Krásenská rozhledna se právem pyšní titulem nejhezčí rozhledna v České republice

7. duben 2023

Na Sokolovsku v Karlovarském kraji najdete městečko Krásno. A pokud se z obce vydáte po žluté turistické značce, přijdete po asi jednom kilometru k pozoruhodné kamenné rozhledně, která tak trochu připomíná Babylónskou věž.

Unikátní stavba, která na Krásenském vrchu stojí už více než 85 let, získala v celostátní anketě v roce 2011 titul „Nejhezčí rozhledna České republiky“. A není se čemu divit. Jde totiž o jednu z nejpozoruhodnějších rozhleden u nás, která zaujme příchozí na první pohled.

Rozhleden tohoto tvaru v České republice mnoho nenajdete. Jedná se totiž o spirálu, po jejímž vnějším obvodu se vine schodiště o sto dvaceti schodech. Základna kamenné věze má průměr jedenáct metrů, na vrcholu je její průměr už jen tři metry. Podle návrhu místního rodáka, sochaře Willibalda Russe, byla věž postavena v letech 1932 až 1934. Při jejím navrhování se údajně nechal inspirovat minaretem v iráckém městě Samarra. Lidem také často připomíná legendární Babylónskou věž.

Za dobrého počasí z ní dohlédnete na Krušné hory s Klínovcem či božídarským Špičákem, dále také na Doupovské hory nebo na Tepelskou vrchovinu. Rozhledna je celoročně volně přístupná. Z Krásna k ní vede žlutě značená turistická stezka. Poslední kilometr cesty má neobvyklý štětový povrch – ručně skládaný z přírodního kamene.

Až se rozhodnete Krásenskou rozhlednu navštívit, nezapomeňte se zastavit i v malebném městečku Krásno. Dalším z místních lákadel je například zajímavé Hornické muzeum.

Spustit audio