Královna latinského popu Gloria Estefan

27. červenec 2020

Říká se jí Queen Of Latin Pop – královna latinského popu, vlastním jménem Gloria Estefan. Je opravdový originál. Narodila se na Kubě v jejím hlavním městě Havaně. Strávila zde ale jen necelé dva roky, pak už vyrůstala na Floridě, v Miami, kam rodina během kubánské revoluce v roce 1958 odešla.

Kariéru Glorie Estefan odstartoval její manžel Emilio, který byl kdysi frontmanem skupiny The Latin Boys, latinští kluci. Na sklonku sedmdesátých let Glorii požádal, aby se stala vůdčí zpěvačkou této kapely a později ji požádal, aby jej provázela i v osobním životě a stala se jeho ženou. Mají spolu dvě děti a jsou manželi dodnes. A co o sobě říká samotná královna Gloria Estefan? "Písničky mi vždy dávaly především možnost, jak vyjádřit sebe samu. Hodně lidí mi přitom už řeklo, že jim moje skladby pomohly překonat těžká období v jejich životech. Co může být lepšího? Nezbývá mi než v nastoupené cestě pokračovat a doufat, že moje hudba bude nadále posluchače inspirovat" – tolik Gloria Estefan.

S více než stovkou miliónů prodaných nosičů po celém světě je Gloria Estefan vůbec nejúspěšnějším umělcem vzešlým z latinskoamerické hudby. Je skladatelkou i producentkou, často se zapojuje do veřejné pomoci. Sedmkrát získala cenu Grammy, o dalších oceněních nemluvě. Její desáté studiové album se jmenuje Unwrapped – Rozbalená, a je natočeno živě s těmi nejlepšími hudebníky, které Gloria oslovila. Je na něm i světový hit, který se jmenuje Zabalená - Wrapped, zpívá se v ní „Nosím tvoji radost v mých krocích, tvoříc si svoji cestu k tvému přístavu, nepotřebuji jít dál, jsi moje slunce a můj měsíc..."

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.