Kožich pro každé roční období. Řeč je o rozhledně u Libákovic

29. září 2020

Rozhledna Kožich se tyčí na stejnojmenném vrchu nedaleko obce Řenče, konkrétně její části Libákovic. Vysílač zde byl se záměrem zřízení rozhledny zbudován v roce 2007 a nabízí krásné rozhledy do krajiny. Vidět je odtud například i Radyně, či zámek Zelená Hora u Nepomuku.

Již v minulosti sloužilo místo jako zeměměřičský bod a tento vrch nebyl nikdy zalesněn. Vysílač je vysoký 35 metrů, přičemž ve výšce 20 metrů se nachází vyhlídková plošina, na kterou se dostanete po zdolání 120 schodů.

Lesní sešlost

Pokud opustíme daleké rozhledy a zadíváme se blíže k rozhledně, rozprostře se pod námi les. V něm stojí kaplička Panny Marie Sedmibolestné, kde se již pátým rokem pod záštitou obce koná lesní pobožnost. "Koná se v den svátku Panny Marie Sedmibolestné kolem 15. září, je tam i pan farář, sejdou se tam místní lidé a je tam taková příjemná sešlost," popisuje akci starostka obce Řenče Miloslava Loudová.

Čertovo břemeno

Samotný vrch kožich je i s rozhlednou součástí zdejší naučné stezky s názvem Čertovo břemeno. Kousek od rozhledny se nachází asfaltová stezka, která vede až k samotnému útvaru Čertovo břemeno. "Je to velmi navštěvované místo, kam se lidé i z velké dálky rádi vrací, protože tu je využití jak přes léto na kole, s kočárkem nebo pěšky, tak i v zimě na běžkách," uvedla starostka.

Kudy na Kožich

Přístup k rozhledně je z Libákovic velice snadný. Je možné totiž až přímo k ní přijet autem. Popřípadě můžete automobil nechat přibližně 1 km pod rozhlednou u fotbalového hřiště a k ní dojít pěšky nebo na kole. Procházka k rozhledně je velice příjemná, což platí také pro jakékoliv roční období.

Spustit audio