Kontejnerovaný stromek už musí rychle do chladné místnosti

Pokud jste měli o Vánocích stromeček v květináči, už ho zvykejte na venkovní teploty. Začněte například nějakou netopenou verandou a nezapomeňte na zálivku. Čím dřív se dostane ven, tím lépe. Ale nesmí zažít teplotní šok.

Máte doma řezaný vánoční stromek a už opadává? Poradíme vám jak ho šetrně zlikvidovat a třeba s ním pohnojit zahrádku. Plzeňský zahradník Přemysl Písař se bude věnovat i stromkům živým - kontejnerovaným - v květináči, aby nám vydržely další léta.

Dřevomorka je sice jedlá houba, ale může zasáhnout vaše domy i chalupy. Boj s ní je velice obtížný. Jak ji objevit a likvidovat probereme s Tomášem Syslem z Institutu zdravého bydlení.

Můžeme na kolo, které jsme dostali pod stromeček okamžitě nasednout a vyrazit na vyjížďku? Jak se postarat o kola která máme uložená v garáži. Jak pečovat o elekrokola a jejich baterie, když nejezdíme? To vše vysvětlí známý plzeňský cyklista Antonín Bartoníček.

Sportovní rybáře čeká odevzdávání úlovkových listů a také placení členských poplatků a povolenek k rybolovu. Na kolik přijdou prozradí Hynek Dort, technik Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.