Ke vzniku knížecí osady na Kladské přispěl požár pily. Nové stavby byly vybudovány v alpském stylu

22. duben 2022

Necelých devět kilometrů severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejkrásnějších míst na Chebsku – Kladská. Ta je vyhledávanou lokalitou především kvůli přírodním krásám. Za návštěvu ale určitě stojí i někdejší knížecí osada, kterou tvoří několik budov postavených v alpském stylu.

Oblast jménem Kladská najdete nedaleko Mariánských Lázní v jednom z cípů západočeského lázeňského trojúhelníku. Je známá především díky unikátní fauně a floře. Zabírá území přibližně 300 hektarů a zahrnuje soubor pěti rašelinišť, která poskytují útočiště řadě významných rostlinných i živočišných druhů.

Uprostřed tohoto jedinečného biotopu se nachází osada plná architektonických památek postavených v alpském stylu. Na místě vyhořelé pily ji v druhé polovině 19. století nechal vybudovat kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg. Díky němu zde vznikl lovecký zámeček, restaurace a několik hájenek a srubů. Mnoho staveb se dochovalo do dnešních dnů. V rozvoji osady pak pokračoval i jeho syn Sigismund Schönburg-Waldenburg, který Kladskou proměnil v druhý největší myslivecký revír v Čechách.

Kladská byla pověstná kapitálními úlovky jelení zvěře i množstvím úlovků tetřeva velkého. I proto sem mířili na lov mnohé významné osobnosti včetně anglického krále Edvarda VII. nebo perského šáha Muzaffaruddína. Jako vzácnost zde byli chování také medvědi hnědí. Dvě medvědí mláďata z Kladské doplnila před první světovou válkou stavy vyhlášeného medvědária na zámku v Českém Krumlově.

Restaurace U tetřeva

Kromě zvěře a lovu miloval Sigismund Schönburg-Waldenburg i společenský život, operu a krásné ženy. Všechny tyto vášně spojil starý mládenec v manželství s německou operní pěvkyní Elfriedou Handschke. Kvůli neurozenému původu své milované ale přišel o svá nástupnická práva. Přesto společně pokračovali v budování hospodářství na Kladské. Sigismund je zde dokonce pochován v hrobce v lese nad loveckým zámečkem.

Osada Kladská je turistům k dispozici celoročně. K poznávání místních krás slouží naučná stezka i Dům přírody Slavkovského lesa se zajímavými expozicemi. Ten je pro návštěvníky otevřený v sezóně od dubna do října.

Spustit audio