Když je chlap hračička a nebojí se ženské práce

24. prosinec 2020

Jiří Sauko se vůbec nebojí ženské práce. Je mu 48 let a kromě toho, že umí šít nebo vyrábět dekorace, se navíc naučil podle sociálních sítí vyrábět vánoční ozdoby. na stromeček.

Jiří říká, že je to vlastně jednoduché, a tak na svůj stromeček i jako dárečky už vyrobil desítky ozdob ze skládané kosmetické vaty, nebo z papíru a třpytek. Na své výrobky je opravdu pyšný.

"Já pořád něco tvořím a když mě to nenaučí někdo jiný, tak já si hodně najdu na internetu. Tam právě výroba ozdob z vaty byla. Přišlo mi to opravdu jednoduché, tak jsem to hned zkusil. Moc ani nepotřebujete, jen tvrdý papír nebo karton, drátek na očko, skládanou vatu, nejlépe čistou bavlnu. A samozřejmě lepidlo Herkules, štětec, nůžky. Nějaký obrázek, nebo na okraj cokoliv, já tu mám drátky s barevnými štětičkami. Kdo chce může si lepidlo obarvit třeba vodovkami," popsal pam Jiří základy.

Postup je jednoduchý

Vystřihneme si z kartonu požadovaný tvar, z jedné strany nalepíme očko vytvarované z drátku. Možno použít jen izolepu. Pak postupně na tvar přikládáme vatu, kterou vždy přetřeme štětcem namočeným v rozředěném Herkulesu. Vatu přikládáme opakovaně, tak zvaně ji vrstvíme, až vznikne 3D efekt. Lepidlo může být i obarvené temperou nebo vodovkou. Celý výrobek necháme pořádně zaschnout, pak přiložíme obrázek, opět přetřeme lepidlem, na které můžeme dát třeba i třpytky. Okraje lze dozdobit kartáčky na kola, krajkou, tkalounem, čímkoliv. A je hotovo!

Papírové odzoby jsou rychlejší. Na tvrdý papír naneseme jakýkoliv obrázek, který přilepíme. Na mokrou vrstvu ještě sypeme třpytky nebo jemný křemičitý písek, aby se leskly.

Spustit audio