Kde se v Domažlicích konala králičí pouť uvidíte z věže Chodského hradu

Pohled z takzvané šikmé věže v Domažlicích zažilo již mnoho turistů i místních, ale co pohled z vyhlídkové věže Chodského hradu, který se nachází nedaleko? Že jste tady ještě nebyli? Pokud ne, je to škoda, naskytne se vám totiž pohled na skryté dvorky a místa, kam se běžně nepodíváte.

„Tento výhled bych nazval spíše komornějším. Vidíme tady zadní části zástavby domažlického centra, pavlače, dvorečky, málo se ví, že historické jádro Domažlic bylo i zemědělským, nejenom obchodním, kde vždy fungovalo nějaké drobnější hospodářství,“ popsal výhled z vyhlídkové věže Josef Nejdl - ředitel Muzea Chodska, které sídlí právě v Chodském hradu. Dále jsou vidět dominanty historického centra, jako je radnice, šikmá věž, Dolní brána, ale také například kamenný kostel Zvěstování Panny Marie, čili tzv. lokalita U Svatých.

Z vyhlídkové věže Chodského hradu je možné vidět ale i pozoruhodnou část města, která leží za řekou Zubřinou, kde se místním jazykem také říká „Za potokem“. „Do takového 18.-19. století to byla hranice řekněme i sociální. Čtvrti, na kterou se díváme, se říká Bezděkov a žilo zde obyvatelstvo nižší sociální vrstvy. Byli tam chudí zemědělci, sedláci, nádeníci, začaly se tam dělat první dělnické kolonie,“ popsal ředitel muzea. Důkazem, že se skutečně jednalo o chudší část města, je dle něj i to, že o Svatovavřinecké pouti se zde slavila takzvaná „králičí“ pouť.

A proč zrovna „králičí“? „Na pouťové tabuli byla vždy husa, kus vepřového, hovězího, nebo kachna. Prostě nějaké hodně bohaté tučné jídlo. Tady v oblasti Bezděkova byl vždy králík, což bylo jídlo chudých, odtud tedy i název pouti,“ vysvětlil Josef Nejdl.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.