Karlovy Vary znovu jednají o novém zázemí pro Karlovarský symfonický orchestr

24. červen 2020 08:30

Karlovarští zastupitelé opět řešili tíživou situaci Karlovarského symfonického orchestru. Podle původních plánů se měli symfonici stěhovat do nově zrekonstruovaného objektu Císařských lázní za tři roky. Jak se ale ukazuje, tento termín zatím není příliš reálný.

Karlovarský symfonický orchestr, nejstarší lázeňský orchestr ve střední Evropě sídlí v současné době v Lázních III v nevyhovujících prostorech a navíc v nájmu, který končí za dva roky. Cílem lázeňského města původně bylo symfoniky přestěhovat do Císařských lázní, které Karlovarský kraj za pomoci města rekonstruuje.

Stavební práce za 800 milionů už začaly, přispívá na ně i stát. Podle náměstka primátorky Tomáše Trtka z hnutí ANO se ale ukazuje, že nebude jednoduché zajistit, aby při společné investici kraje, města a států bylo možné zajistiti vnitřní stavbu koncertního sálu současně se základní rekonstrukcí objektů. Není totiž jisté, jestli by se to podařilo takzvaně skloubit požadavky právníků, techniků, památkářů a hudebníků. V současné době je pravděpodobně reálnější počkat na dokončení rekonstrukce, a teprve pak objekt převzít a umístit do něj koncertní sál. Není vyloučeno, že stavba koncertního sálu začne možná až za tři roky.

Kde bude tedy orchestr sídlit?

Pro symfoniky bude nutné pokusit se prodloužit nájem v Lázních III, které ale podmínkám orchestru desítky let vůbec nevyhovují. Pokud se nepodaří nájem prodloužit, ve hře je i dočasný přesun symfoniků do Lidového domu ve Staré roli. Ředitel symfoniků Petr Polívka ale tvrdí, že do někdejšího kulturního domu se velké hudební těleso nemá šanci vůbec vejít.

Vedení města chce se symfoniky celou situaci znovu rozebrat v polovině příštího týdne. Vzniká navíc pracovní skupina složená z techniků, památkářů a právníků, kteří budou posuzovat hlavně to, jestli opravdu není možné postavit koncertní sál v Císařských lázních v rámci celkové rekonstrukce objektu. Rozhodnutí by mělo podle náměstka primátorky Tomáše Trtka padnout do konce letošního roku.

autoři: Zdeněk Trnka , Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související