Karlovarští symfonici jednají o konečné podobě svého nového sídla v Císařských lázních

29. srpen 2019 15:35

Novou domovskou scénu včetně šaten a zkušeben by měli hudebníci získat ve dvoraně Císařských lázní. O konečné podobě v současné době jednají s vedením města.

Zkušebny, šatny a prostorný koncertní sál. To jsou původní požadavky Karlovarského symfonického orchestru na nové zázemí, které by pro hudebníky mělo vzniknout v Císařských lázních v Karlových Varech. Město má k dispozici ověřovací studii, která potvrdila možnost vybudování sálu v prostorách historického objektu. Komplexní zázemí ale řeší jen částečně.

„Pro nás je zázemí naprosto kruciální záležitost. V Lázních III budeme končit v poměrně dohledné době, čili je to pro nás možná i nejdůležitější věc v tomto momentu. Samozřejmě budeme chtít, aby zázemí bylo v Lázních I,“ uvedl ředitel Karlovarského symfonického orchestru Petr Polívka.

Na důstojné zázemí čekají symfonici desítky let

S návrhem multifunkčního vestavěného sálu se podle jeho slov hudebníci ztotožnili. Problémem ale zůstává zázemí. „Ověřovací studie ze své podstaty zázemí řeší pouze okrajově. My už bychom rádi vyjednávali o tom, jak bude vypadat skutečně, kolik bude mít místností a podobně,“ upřesňuje Polívka.

Ze společného jednání symfoniků, kanceláře architektury města a radního pro oblast kultury vzešly nové požadavky na využití dalších prostor historického objektu právě pro karlovarský orchestr.  

„Pro mě je velice hezká myšlenka, že by byl v Císařských lázních nejen koncertní sál se základním zázemím, ale že bychom zde mohli udělat sídlo symfonického orchestru s tím, že bychom využili dosud nevyužité prostory v celé budově,“ vysvětluje radní Pavel Bouška.

Nové požadavky musí vedení města projednat s Karlovarským krajem, který rekonstrukci samotných lázní, jakožto vlastník budovy, zajišťuje. 

„Jsme ve fázi, ve které vstupujeme do jednání s krajským úřadem, neboť bychom rádi veškeré kroky kooperovali tak, aby nevyužité prostory v budově Lázní I byly použitelné i pro symfonický orchestr,“ doplnil radní Bouška.

Ověřovací studie města rozšířené zázemí pro symfoniky nezahrnuje. I přes to by tady nové sídlo karlovarského orchestru mohlo vzniknout. „Studie není definitivní návrh. Je to ověření, zda je možné takovéto využití velmi významné budovy v Karlových Varech. Je to věc dalšího postupu a hledání dialogu, jak tuto mimořádnou stavbu využít tak, aby sloužila všem, a to nejen Karlovým Varům, ale i celému regionu,“ vysvětlil ředitel kanceláře architektury města Petr Kropp. 

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio