Karlovy Vary řeší, jak opravit poničenou dlažbu v Moravské ulici

25. srpen 2023 10:35

Zničenou Moravskou ulici vedení Karlových Varů reklamuje u stavební firmy. Minulý týden ulici poškodil přívalový déšť, který vyplavil dlažební kostky. Město teď řeší, jak ji opravit.

Značky s nápisy „projíždíte stavbou“, povalené dlažební kostky a někde ještě pytle s pískem − tak teď vypadá Moravská ulice v Karlových Varech, kterou minulý týden poničil přívalový déšť. Město odhaduje škody na několik desítek milionů korun.

Vedení magistrátu se obrátilo na stavební firmu, která měla rekonstrukci ulice před třemi lety na starost. „Silnice je pořád v rámci záruky. Museli jsme postupovat dle práva – vyzvat firmu k opravě. Ta řekla, že reklamaci neuznává, protože to bylo způsobeno živelnou katastrofou, na kterou se záruka nevztahuje. To bude předmětem dalšího jednání. V současné době jednáme s pojišťovnou, protože to uplatňujeme jako pojistnou událost,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Trtek z hnutí ANO.

Podle něj jsou zatím provizorně zasypané díry po vyplavených dlažebních kostkách. Výměna povrchu by mohla začít až začátkem příštího roku. „V pátek máme kontrolní den, abychom si řekli, co s tím do budoucna udělat tak, aby se taková situace neopakovala,“ doplnil Trtek.

Znovu se bude přehodnocovat výběr dlažby a její osazení. Současný způsob už v minulosti kritizovali památkáři. „My jsme na to upozorňovali. Přispěl tomu malý formát dlažební kostky a samozřejmě i výkyv extrémního počasí a minimalizované spárování, které je náchylnější k vyplavení,“ říká Karel Hambergr z Národního památkového ústavu v Lokti.

Konečné rozhodnutí, jak se bude poškozená Moravská ulice opravovat, zůstává ale na vedení města.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio

Související