Karlovy Vary mají údajně zaplatit za staré dluhopisy 10 miliard korun

19. říjen 2011

Karlovy Vary mají údajně zaplatit držitelům dluhopisů vydaných městem v roce 1924 přibližně deset miliard korun. Žádost o jejich proplacení obdržela karlovarská radnice od zástupce vlastníků těchto dluhopisů, amerického právníka Edwarda Fagana. Česká národní banka existenci emise dluhopisů potvrdila. S Faganem měl primátor Petr Kulhánek jednat o tomto problému ve čtvrtek. Schůzku ale město zrušilo.

Rada města Karlovy Vary určila experta, který v současné době komunikuje s ministerstvem financí. Prozatím bylo dohledáno vyřešení části problémů. Co se ostatních informací týče, tak ty budou vydány až po ukončení celé kauzy.


Dluhopisy měly být údajně splatné po 30 letech, v roce 1954 ovšem splaceny prý nebyly. Fagan městu oznámil, že podle něho splatnost dluhopisů i nadále trvá a jejich hodnota včetně veškerého příslušenství za 87 let trvání dosáhla asi 506 milionů dolarů. Tedy téměř tisíckrát více, než byla původní nominální hodnota.

Rudolf Píša z Muzea cenných papírů sdělil, že Karlovy Vary vydaly celkem 1000 cenných papírů s nominální hodnotou jak 500, tak 1000 dolarů. Dluhopisů mělo být emitováno za celkem 1,5 milionu zlatých dolarů. Podotkl, že Fagan ale určitě nemůže zastupovat vlastníky všech tehdy vydaných dluhopisů.


Část dluhopisů byla podle Píši splácena od roku 1934 a celá emise se tak zmenšovala. V roce 1946 pak byla uzavřena dohoda o snížení úrokového výnosu z osmi na čtyři procenta. Kromě toho bylo v květnu roku 1984 podepsáno mezi tehdejším ministerstvem financí ČSSR a zahraničními vlastníky dluhopisů memorandum o zaplacení neuhrazených dluhopisů, což souviselo s dohodami v rámci vyrovnání měnového zlata, uvedl.


Primátor situaci řeší s Českou národní bankou i s ministerstvem financí. ČNB i ministerstvo Faganův dopis také obdržely. "Obě instituce věc berou vážně. ČNB existenci této emise potvrdila. Prozatím není nikdo schopen vyhodnotit všechny okolnosti, které se v průběhu téměř 90 let existence cenných papírů vyskytly, a mohly by ovlivnit jejich uplatnitelnost," uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob řekl, že se ministerstvo tímto případem zabývá a je na samém počátku. Zatím nic nenasvědčuje, že by měl někdo za tyto dluhopisy platit. Podle něho je ale třeba v archivech dohledat dobové materiály, prostudovat řadu podkladů a celý případ důkladně analyzovat.

Karlovarský historik Stanislav Burachovič pátral v souvislosti s údajnými dluhopisy v městských kronikách i dalších dochovaných dokumentech, ovšem na nic, co by s nimi bylo spojeno, nenarazil. Podle něho bylo město vždycky více či méně zadlužené, ovšem o takovéto emisi dluhopisů a důvodu, proč by byly vydány, nejsou zmínky. "Je mi záhadou, na co by město ty peníze potřebovalo. Informace se nedochovaly. Tím samozřejmě existenci dluhopisů nezpochybňuji," konstatoval Burachovič.

Primátor Petr Kulhánek je přesvědčen, že městu nehrozí riziko, že by mělo náhle splatit deset miliard korun, což v příjmech představuje zhruba deset ročních rozpočtů nebo hodnotu veškerého majetku spravovaného městem. "Kromě otázky platnosti dluhopisů jako takových je jisté, že Karlovy Vary roku 2011 nejsou stejným subjektem jako Karlovy Vary roku 1924. Stejně jako všechny městské a obecní samosprávy ztratily v dobách socialistické republiky svou právní subjektivitu a jejich práva a závazky převzal stát," dodal.


autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio