Karlovy Vary budou mít novu sochu Karla IV., dohodli se na tom zástupci města, kraje a Rotary klubu

13. prosinec 2019 12:05
Zprávy

Karlovarský kraj a karlovarský Rotary klub budou spolupracovat při přípravě umístění jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech, jejich zástupci dnes o tom podepsali memorandum. V soutěži Rotary klubu, který s nápadem na umístění nové sochy zakladatele města přišel, před dvěma lety zvítězil návrh od Michala Gabriela. Náklady na výrobu sochy jsou odhadovány na osm milionů korun.

Na Karových Varech je podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové zejména najít vhodné umístění pro sochu. „Jednou z možností je vybrat několik lokalit a vyzkoušet, jak by socha na daném místě vypadala,“ řekla primátorka.

Karlovarský kraj na podporu umístění sochy vyhlásí veřejnou sbírku a sochu bude propagovat i na svých kulturních zařízeních. Ve spolupráci s městem chce také najít vhodný dotační titul, který by pomohl s financováním výroby sochy.

Ve městě několik soch Karla IV. z dřívějších dob už stojí, podle prezidenta Rotary klubu Bohuslava Peroutka by ale bylo vhodné, aby ve městě po generaci z přelomu 20. a 21. století zůstala socha, která tu dobu nějakým způsobem symbolizuje.

Právě moderní provedení klasického tématu splňuje Gabrielův návrh. Socha má být podle návrhu pět metrů vysoká a má být vyrobena z ocelových plátů, které vzhledem připomínají vrstvy při 3D tisku. Podstavec tvoří lamely, které jsou umístěných tak, že se podstavec při pohledu z různých stran jeví odlišně, buď jako pevný, nebo průhledný.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související