Karlovarský symfonický orchestr zahájí jubilejní 190. sezonu

11. září 2024

Karlovarský symfonický orchestr, jedno z nejstarších hudebních těles v Evropě, vstoupí do své jubilejní 190. koncertní sezony. Slavnostní zahajovací koncert této významné sezony se uskuteční 12. září od 19:30 v Císařských lázních v Karlových Varech.

Zahajovací koncert zároveň odstartuje i 66. ročník hudebního festivalu Dvořákův karlovarský podzim, který se každoročně těší velké oblibě nejen mezi místními, ale i mezi milovníky klasické hudby z celého světa.

Jen o dva dny později, 14. září, orchestr připomene ve Vřídelní kolonádě další významné jubileum. U příležitosti 130. výročí kontinentální premiéry Dvořákovy „Novosvětské“ symfonie se bude konat speciální koncert.

Karlovarský symfonický orchestr zaujímá z hlediska hudebních dějin českých zemí výjimečné místo. Je totiž nejstarším orchestrem s nepřetržitou kontinuitou existence, kterou nepřerušila ani druhá světová válka. Oficiální vznik a status orchestru jsou spojeny se jménem skladatele, houslisty a dirigenta Josefa Labického (Labitzky), který v roce 1835 položil základy této prestižní hudební instituce. Od tohoto roku se také odvíjí počítání 190 let existence orchestru.

Karlovarský symfonický orchestr nejenže přispívá k obohacení kulturního života Karlových Varů, ale také k udržování a rozvoji české hudební tradice. Zahájení jubilejní sezony slibuje mimořádný hudební zážitek.

Kompletní program najdete na webových stránkách KSO.

Spustit audio