Festival bez hranic propojí kultury. Nabídne filmové melodie i přeshraniční zážitky

17. září 2024

V pátek 20. září vypukne už druhý ročník Festivalu bez hranic, který pořádá Karlovarský kraj ve spolupráci s produkcí Jonnyho Anděla. Festival, známý také pod názvem Ohne Grenzen, má za cíl propojit příhraniční oblasti v regionu Euregio Egrensis, kam patří Karlovarský kraj, část Saska a Bavorska.

Navazuje na úspěšný první ročník, který se setkal s velkým ohlasem a nyní přináší ještě bohatší program. Letošní ročník se rozšíří z Karlových Varů až do Aše. Program začne 20. září právě v Aši. Ve 14 hodin se za účasti hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka, radní Olgy Halákové a jejich protějšků z Bavorska a Saska uskuteční symbolický přechod přes hraniční čáru Neuhausen - Nové domky. Tímto aktem chtějí pořadatelé zdůraznit myšlenku spojování a spolupráce mezi sousedními regiony.

Po slavnostním zahájení se program přesune do Sadů Míru, kde na návštěvníky čekají zajímavá hudební vystoupení. Mezi hlavní taháky patří koncert Adama Mišíka s filmovým soundtrackem k snímku Banger, vystoupení skupiny Hudba Praha, DJ Roxtara a také Jana Ponocného se skladbami z filmů režisérky Alice Nellis.

Filmová hudba i mladé talenty

Hlavní festivalový den, sobota 21. září, nabídne program v Císařských lázních v Karlových Varech. Zde si milovníci filmové hudby přijdou na své. Připravena je celá řada ikonických soundtracků, včetně melodií z filmů Schindlerův seznam, Pád třetí říše, Tři oříšky pro Popelku nebo Noc na Karlštejně. Výjimečným bodem programu bude sólové vystoupení Jaroslava Uhlíře, který představí své nejznámější filmové skladby. Chybět nebude ani živý soundtrack k legendárnímu filmu Upír Nosferatu.

Festival bez hranic podpoří opět i mladé talenty. V průběhu akce se představí základní umělecké školy z Karlovarského kraje, Saska i Bavorska, které svým vystoupením ukážou, že hudba dokáže překonávat hranice a spojovat lidi napříč různými kulturami.

Projekt FESTIVAL BEZ HRANIC vznikl v roce 2023 z iniciativy Karlovarského kraje. Realizací festivalu byl pověřen kreativní tým Goodfellas Jonnyho Anděla, který má bohaté zkušenosti s pořádáním hudebních akcí. Už 15 let v Karlových Varech pořádá osvětový hudební showcase pro americký a britský hudební trh s názvem VARY GOOD FEST, který se stal inspirací pro tento přeshraniční festival.

Spustit audio