Karlovarský kraj získá jako jediný v České republice pomoc z EU na transformaci regionu

8. říjen 2019 13:00

Karlovarský kraj je jedním z šesti uhelných regionů v zemích Evropské unie, kterým Evropská komise poskytne technickou pomoc s útlumem těžby a změnou hospodářství. O technickou pomoc se ucházelo celkem 41 regionů, z České republiky je Karlovarský kraj jediný.

Karlovarskému kraji se spolu s dalšími pěti uhelnými regiony z Polska, Rumunska, Řecka, Irska a Španělska dostane pomoci expertní skupiny Evropské komise z Bruselu, která bude pomáhat při řešení hospodářských problémů souvisejících s postupným útlumem těžby a přechodem na nové zdroje energie. 

Pomoc Evropské unie významně pomůže překonat především ekonomické, ale i sociální a enviromentální výzvy spojené s postupným ukončováním těžby a transformací ekonomiky s dopadem na těžbou zasažené území Sokolovska. 

„Je to obrovská šance, protože my teď po dobu dvou let dostaneme technickou pomoc expertů z Evropské komise, kteří s námi budou připravovat jednotlivé projekty a budou nám pomáhat nasměrovat se tam, kde bychom na ně mohli získat finanční zdroje,“ řekla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Při podání žádosti kraj podpořilo velké množství partnerů, mezi kterými byly například Sokolovská uhelná nebo město Sokolov. Současně svou podporu Karlovarskému kraji vyjádřily další dva uhelné kraje České republiky – Ústecký a Moravskoslezský.

Sokolovská uhelná a její dceřiné společnosti zaměstnávají v Karlovarském kraji zhruba tři tisíce lidí. V regionu pak přímo a nepřímo poskytuje výdělek dalším 15 tisícům lidí. Zhruba třetina obyvatel kraje navíc odebírá teplo z některého ze zdrojů Sokolovské uhelné.

Těžba uhlí v Sokolovské pánvi má skončit podle dosavadních plánů asi za 20 let. Konec těžby ale může urychlit růst emisních povolenek a dalších nákladů.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související