Společnost Sokolovská uhelná prosazuje změnu placení emisních povolenek

20. únor 2019 08:30

Těžařská společnost Sokolovská uhelná chce změnit systém placení a následného rozdělování finančních prostředků z takzvaných emisních povolenek.  

Tyto poplatky mají zatížit výrobce energií, kteří vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny. Jenže v Evropské unii poplatky za emisní povolenky významně podražily. V České republice to ale paradoxně narušuje strukturálně poškozené regiony, ve kterých působí tepelné elektrárny. Anebo se tam těží hnědé uhlí. Emisní povolenky v těchto regionech zatěžují regionální firmy. Stát ale do regionu peníze z povolenek prakticky nevrací. A navíc právě strukturálně postižené regiony čekají kvůli útlumu těžby uhlí velké ekonomické změny.

„Na Sokolovsku je těžba a zpracování uhlí zcela dominantní. A pokud tento obor tady v horizontu několika let skončí, tak je třeba průběžně se zajímat a budovat něco kvalitního, co zajistí lidem práci. A nedojde k vylidnění tohoto regionu, odlivu části obyvatel,“ řekl v této souvislosti František Štěpánek, ředitel největšího zaměstnavatele v kraji – Sokolovské uhelné akciové společnosti.

Sokolovská uhelná zaměstnává několik tisíc lidí a podporuje kraj v mnoha oblastech

Firma v současné době zaměstnává v hlavním závodě 3 tisíce lidí a další tisícovka lidí pracuje v dceřiných firmách společnosti. V regionu přímo a nepřímo poskytuje výdělek dalším 15 tisícům lidí.

Právě Sokolovská uhelná patří mezi společnosti, které státu odvádí poplatky za provozy znečišťující životní prostředí. V následujících třech letech odvede do státní kasy jen za emisní povolenky 8 miliard korun. Společnost navíc v regionu podporuje sport, kulturu a další volnočasové aktivity. 

S iniciativou Františka Štěpánka souhlasí i zástupci dalších obcí a měst Karlovarského kraje

Pro svůj záměr, změnit sytém povolenek, už František Štěpánek získal v regionu politickou podporu. Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová se Štěpánkem souhlasí. A navíc bude pro možnou zákonodárnou iniciativu hledat pomoc v dalších postižených regionech na severu Čech a Moravy: „Jednání s Ústeckým krajem již probíhají, budu o tom chtít hovořit i s panem Vondrákem z Moravskoslezského kraje. Určitě by bylo dobře, aby požadavek na změnu systému měly všechny tři postižené kraje.“

S iniciativou ředitele společnosti souhlasí i zástupci dalších obcí kraje i s ohledem na to, že právě Sokolovské uhelné se před časem pro region povedlo získat investici automobilky BMV, která do regionu přivede moderní technologie. Na svých pozemcích navíc těžařská firma buduje průmyslovou zónu, kde by měly působit firmy nabízející atraktivní pracovní místa.

„Absolvovali jsme teď cestu do Mnichova, kde se jeví šance, že by za BMW mohly přijít ještě další firmy. Je to naše obrana proti tomu, aby tady na připravených průmyslových zónách vyrostly montovny a sklady. To si myslím, že problémy regionu nevyřeší,“ uzavřel ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio