Karlovarský kraj žádá vládu o uzavření hranic i pro pendlery dojíždějící do Německa

19. březen 2020 16:00

Karlovarský kraj požádal vládu, aby uzavřela hranice i pro takzvané pendlery, kteří dojíždí do Německa do zaměstnání. Důvodem je obava z rychlejšího šíření koronaviru.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise (ANO) se tak rozhodl i z důvodu apelu ze stran ředitelů nemocnic, lékařů, praktiků i občanů. Informoval o tom na oficiálním facebookovém profilu. „Situace především v Německu není vůbec příznivá, opatření proti šíření nákazy COVID-19 v Německu nejsou adekvátní, a my si tak nemůžeme dovolit vystavovat naše občany, ať už ty, kteří v Německu pracují, tak i ostatní, kteří se s pracujícími v Německu následně setkávají, ohrožení zdraví. Máme tady případy zdravotních sester, jejichž manžel pracuje v Německu, a kdyby se nákaza takto rozšířila, může to samozřejmě znamenat problém i pro chod nemocnic,“ uvedl Kubis.

Podobná opatření žádá hejtmanka Jihočeského kraje. V Karlovarském kraji funguje celodenně hraniční přechod v Pomezí nad Ohří. Lidé, kteří jedou do práce do Německa, mohou využít i přechody ve Vojtanově a na Božím Daru, a to od 5:00 do 23:00. V kraji bylo podle posledních údajů nakaženo 19 lidí. Z 19 pozitivně testovaných se v Česku nakazilo 12 lidí.

 

 

autor: nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , ČTK
Spustit audio

Související