Karlovarský kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

27. červenec 2022 09:05

Od středy 27. července až do odvolání bude platit na území Karlovarského kraje období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů spojené s řadou preventivních opatření. Rozhodnutí vydal hejtman Petr Kulhánek (za STAN) na doporučení ředitele krajských hasičů Václava Klemáka.

Důvodem rozhodnutí je vyšší množství venkovních požárů, nedostatek deště a horko. „Už delší dobu přetrvává suché a horké počasí, což může přispět k vyššímu počtu požárů v regionu. Proto po dohodě s Hasičským záchranným sborem přistupujeme k opatřením, jež by vzniku požáru měla zabránit. Jsem přesvědčen, že to občané budou chápat jako nutné kroky, které je třeba udělat,“ uvedl hejtman.

Opatření zahrnují mimo jiné zákaz rozdělávat a udržovat ohně na volném prostranství, pálit klestí, používat pyrotechniku.

Kraj patří mezi regiony, kde za poslední měsíce nejméně pršelo

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI) je téměř na všech řekách v kraji stav průtoků označený za sucho. Některé obce s rozšířenou působností začínají zakazovat odběry z povrchových vod, a to hlavně na Karlovarsku. Dlouhodobý nedostatek srážek se začal už projevovat i u podzemních vod.

Podle údajů ČHMI je Karlovarský kraj spolu s jihem Ústeckého kraje a západní částí Plzeňského kraje na tom nejhůře z celého Česka. Hydrologové označují tento stav za mimořádně podnormální. I když přes západ Česka v posledních týdnech prošlo několik vln dešťů nebo bouřek, Karlovarskému kraji se většinou vyhnuly. Za posledních několik týdnů tak pršelo pouze lokálně. Lze to pozorovat zejména na Ohři.

V Citicích nad Sokolovem má řeka nyní jen 61 centimetrů výšku hladiny, přičemž průměrně v roce je na 117 centimetrech. V karlovarských Drahovicích má Ohře výšku hladiny 35 centimetrů, průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio