Karlovarský kraj pokračuje v přípravách na restrukturalizaci průmyslu

10. listopad 2020 11:00

Karlovarský kraj má připravených víc než sto projektů, na které by chtěl čerpat peníze z evropského Fondu spravedlivé transformace. Právě ten je zaměřený na podporu regionů postižených útlumem těžby.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis za hnutí ANO odmítá spekulace, že by přípravy na čerpání dotací vedení kraje podcenilo: „V poslední době se na mě obracejí občané, starostové, zastupitelé s tím, že Karlovarský kraj není dostatečně připravený na nové programovací období. Z toho důvodu jsem svolal tiskovou konferenci, kde jsme chtěli dementovat tato tvrzení. Z mého pohledu je Karlovarský kraj připraven velmi dobře. 

Karlovarský kraj má podle Kubise připravených celkem jedenáct souhrnných projektů a na dalších ještě pracuje. „Vytvořili jsme metodiku hodnocení projektů, kterou se inspirovaly i ostatní kraje. V současnosti chceme nechat zpracovat detailní studie v rámci dvou témat. Proběhla řada seminářů se starosty, a to i za účasti ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a ministra životního prostředí Richarda Brabce,“ dodal hejtman. 

Mezi projekty je například využití průmyslových zón Silvestr a Přátelství na Sokolovsku, resocializace jezera Medard, kde se počítá s bytovou výstavbou a rekreačním využitím jezera, projekt Battery Value Chain Sokolov zaměřený na zpracování, výrobu a recyklaci baterií z lithia v odkalištích, vznik překladiště pro vlakovou dopravu v místě železničního depa v Sokolově, ale i energetické využití odpadu v regionu, rozvoj infrastruktury Integrovaného záchranného systému, projekty v oblasti lázeňství a cestovního ruchu a další. 

Spuštění operačního programu k Fondu spravedlivé transformace se předpokládá na začátek roku 2022.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související