Karlovarský kraj podpoří zasažený Jihomoravský a Ústecký kraj dvěma miliony

28. červen 2021 13:35

Karlovarský kraj poskytne dva miliony korun postiženým obcím Jihomoravského a Ústeckého kraje, které minulý týden zasáhl ničivý přírodní živel. Zároveň vyhlásí na pomoc zasaženým oblastem veřejnou finanční sbírku.

Zastupitelé rozhodli, že z celkových dvou milionů korun půjde na odstranění škod po ničivé bouři 1,5 milionu korun Jihomoravskému kraji a půl milionu korun Ústeckému kraji. „Dnes jsme schválili vyhlášení mimořádné sbírky, není to jenom pro Jihomoravský kraj, ale i pro Ústecký, protože obec Stebno i další byly také poškozeny. Výtěžek z této sbírky bude používán na konkrétní potřebu, která z toho území vzejde,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Číslo účtu veřejné sbírky kraj zveřejní během několika dnů.

Lokality podpoří také další města v kraji

K dárcům se v kraji přidal například i Sokolov, který postiženým obcím Jihomoravského kraje rozdělí 50.000 korun. Karlovy Vary do zasažené lokality na jihu Moravy vypraví kamion se dřevem na rekonstrukci střech poškozených domů. Rovněž uspořádají charitativní koncert Karlovarského symfonického orchestru, který se uskuteční 14. července od 18:00 ve Velkém sále hotelu Thermal. Radní Ostrova rozhodli o rychlé finanční pomoci každé ze čtyř postižených obcí Jihomoravského kraje ve výši 20.000 korun.

„Svolali jsme mimořádné zastupitelstvo, které se sejde v pátek, navrhujeme dát ještě půl milionu korun některé z těch obcí, kterou vyberou složky integrovaného záchranného systému. Také jsme nabídli prostřednictvím hasičského záchranného sboru, že děti z postižených obcí mohou zdarma jet na náš letní tábor do Manětína. Jsme schopni zajistit ubytování, stravu i dopravu,“ uvedl ostrovský starosta Jan Bureš (ODS).

Čtěte také

Do oblasti zasažené ničivým tornádem na jihu Moravy vyjelo z kraje pomoci celkem 42 hasičů ze stanic hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a z jednotek dobrovolných hasičů z Ostrova a Chodova s 15 kusy zásahové techniky.

Karlovarští hasiči byli přiděleni do úseku Lužice u Hodonína, kde řídí záchranné a likvidační práce, zejména provizorní opravu střech. V obci budou pomáhat minimálně do úterý.

Pomáhá i Červený kříž

Materiální sbírku na pomoc obětem tornáda vyhlásil také oblastní spolek Českého červeného kříže v Karlových Varech. Podle ředitelky Věry Sládkové můžou lidé do spolku nosit například potravinové a hygienické balíčky, dětské pleny, čistící prostředky nebo pracovní nářadí.

Dary můžou lidé do Českého červeného kříže v Horních Drahovicích nosit od pondělí 28. června každý všední den a to od 14 do 18 hodin, ve středu pak od 9 do 14 hodin.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

  • Pomáhejte s námi Moravě

    Nadační fond Českého rozhlasu společně s Radiožurnálem připravily charitativní projekt s názvem „Pomáhejte s námi Moravě“ na pomoc lidem v oblastech zasažených tornádem.