Hasiči z Karlovarska pomohou jižní Moravě, kraj chystá sbírku

27. červen 2021 10:30

Hasiči z Karlovarského kraje poskytli kolegům z Jihomoravského kraje, postiženého bouřkami a tornádem, pomoc ve formě speciálního velitelského vozu s drony pro monitorování rozsahu škod. Do míst katastrofy odjelo téměř padesát hasičů se speciální technikou přímo do postižené oblasti.

Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí na pomoc postiženým oblastem sbírku, řekl ČTK hejtman Petr Kulhánek. Účast a podporu vyjádřila na sociálních sítích i řada starostů a krajských politiků.

Hejtmanství zatím vyčkává, co obyvatelé a záchranné týmy v Jihomoravském kraji budou potřebovat. Teprve pak vyzvou případné dárce, aby poskytli materiální pomoc. „Domluvili jsme se na tom, že všechny stanice dobrovolných hasičů v obcích budou přijímat materiální pomoc, ať už se to týká potravin nebo nářadí, a ta se bude svážet do Karlových Varů a hromadně distribuovat na Moravu," řekl Kulhánek.

Hejmanství radí obcím, které nabídly pomoc, aby v první fázi poskytly hlavně peníze

Vedení Karlovarského kraje navrhlo zasaženým obcím poskytnout dva miliony korun, rozhodovat o tom bude ještě zastupitelstvo na pondělním jednání. K dárcům se v kraji přidal například i Sokolov, který podle starostky Renaty Oulehlové dá 50 tisíc korun. „Město svolalo mimořádnou radu a odsouhlasilo mimořádnou pomoc obcím Hrušky ve výši 20 tisíc korun, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice po 10 tisících. Pokud bude potřeba, tak rádi s čímkoli dál pomůžeme," řekla Oulehlová.

Podobně reagují i další města v kraji, například radní Ostrova již rozhodli o rychlé finanční pomoci každé z postižených obcí ve výši 20 tisíc korun. Jde o částku, kterou může uvolnit rada. „Navíc svoláme mimořádné zastupitelstvo, kde navrhujeme dar půl milionu korun. Zřídili jsme i transparentní účet," popsal starosta Ostrova Jan Bureš.

Karlovy Vary uspořádají charitativní koncert Karlovarského symfonického orchestru, který se uskuteční 14. července od 18 hodin ve Velkém sále hotelu Thermal. Každý návštěvník akce tak přímou cestou pomůže oblastem zasaženým živelní katastrofou.

„S vedením města jsme se rozhodli uskutečnit koncert na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě. Věřím, že se nám povede vybrat co nejvíce finančních prostředků, 100 procent výtěžek z koncertu pak poputuje do zasažených oblastí. Hotel Thermal nám pro uskutečnění akce poskytne své prostory zdarma," uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Přírodní katastrofa na jihu Moravy se dotkla nepřímo i hasičů v regionu

„Tísňová linka hasičů 150 a linka 112 funguje tak, že v případě vytížení všech operátorů z daného kraje jsou ostatní hovory bez zdržení přesměrovány na ostatní operátory tísňových linek po celé republice. Byla tak posílena směna na operačním středisku o další příslušníky, aby byl zajištěný dostatečný počet volných linek pro tísňová volání," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Hasiči z Karlovarského kraje jsou připraveni okamžitě pomoci týmem a technikou pro dekontaminaci osob, týlové zabezpečení, vyprošťování a stabilizaci.

Bouřky s kroupami se nevyhnuly ani Karlovarskému kraji, nebyly ale tak zničující jako na jižní Moravě. V Mariánských Lázních při bouřce padaly kroupy, které poničily zahrady i městské parky.

Podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny se ale okamžitě začalo s úklidem a už večer bylo město zcela průjezdné. „Pokud to není nezbytně nutné, vyhýbejte se chvíli procházkám pod stromy u parkových cest, než je odbor životního prostředí obejde a zhodnotí stavy," požádal starosta lázeňského města obyvatele i návštěvníky.

 

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio