Karlovarský kraj nechá provést audit nebezpečných úseků silnic

17. červenec 2014

Na silnicích v Karlovarském kraji existuje hned několik úseků, kde dochází opakovaně k dopravním nehodám s vážnými následky. Hejtmanství proto nechá zpracovat bezpečnostní audity vytipovaných úseků a navrhne taková opatření například v oblasti dopravního značení, aby se do budoucna problém zmírnil.

Tři úseky, kterých se audit týká, jsou na silnicích I. třídy a vykazují zvláštní paradox.

„Přestože byly projektovány a postaveny podle platných předpisů i technických norem, zdají se být velmi přehledné a dobře vyřešené, pro řidiče je stále průjezd těmito místy problematický. Proto jsme se rozhodli připravit provedení bezpečnostního auditu, a to na rovném úseku silnice I/20 na Karlovarsku na začátku přehrady u Březové,“ vysvětlil náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Dále k nejnebezpečnějším patří dva úseky na silnici I/21 na Chebsku. Jednak zdánlivě přehledná křižovatka u odbočky na Františkovy Lázně za čerpací stanicí Benzina, a pak také rovný úsek za Jesenickou přehradou mezi Okrouhlou a odbočkou na Salajnu.

Bezpečnostní audit provede renomovaná společnost Mott MacDonald, jejíž nabídku vybral Karlovarský kraj v poptávkovém řízení. Realizace auditu i s návrhy na řešení bude stát asi 52 tisíce korun.

Cedule upozorňuje na úsek častých dopravních nehod

„Bezpečnostní auditoři pozemních komunikací lépe než stavebníci vnímají silnice očima řidičů a dalších účastníků silničního provozu a dokáží navrhnout opatření, která jsou účinná, efektivní a mnohdy i poměrně levná. Může jít například o nové vodorovné značení, vodicí pruhy a čáry, které upozorní řidiče a mohou zabránit vážné kolizi,“ dodal Petr Navrátil.

Bezpečnostní audit by měl být hotový do konce prázdnin.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio