Karlovarský kraj nabídne studentům nový systém stipendií

12. říjen 2012

Karlovarský kraj připravil nový systém stipendií, který by měl přilákat ke studiu na středních školách více studentů. Reaguje tak na upadající zájem o studium, který postupně vede k uzavírání jednotlivých oborů.

Pravidla pro poskytování stipendií začnou platit od 1. listopadu 2012. První stipendia budou studentům vyplácena ve školním roce 2013/2014 a dostanou je ti studenti, kteří se budou vzdělávat v jednom ze 16 oborů vyučovaných na středních školách zřizovaných Karlovarským krajem.

Mezi vybrané obory patří například pekař, řezník – uzenář, nástrojař, strojní mechanik, sklář, výrobce a dekoratér keramiky, truhlář, malíř a lakýrník, klempíř, tesař, zedník a další. Studenti mohou za každé pololetí školního roku získat jeden nebo dva typy stipendií: motivační a prospěchové. Mezi podmínky pro udělení stipendia patří například denní forma vzdělávaní, pravidelná docházka a žádná neomluvená absence.

Studenti si tak mohou přijít až na 7 tisíc korun ročně. Finanční prostředky určené na vyplácení stipendií budou poskytovány z rozpočtu hejtmanství. Pravidla pro poskytování finančních příspěvků žákům budou v nejbližší době zveřejněna na webových stránkách Karlovarského kraje.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio