Karlovarský kraj má dostat na transformaci regionu nejméně, bude se bránit

19. duben 2021 15:55

Karlovarský kraj by měl podle návrhu ministerstva životního prostředí z evropského Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund, FST) dostat nejméně peněz na přechod od uhelné ekonomiky.

Z celkových 41 miliard korun by Karlovarský kraj měl získat jen 15 procent, 38 procent Ústecký kraj a 46 procent kraj Moravskoslezský. To je podle vedení Karlovarského kraje, které navrhovalo rozdělení zhruba na třetiny, nepřijatelné, informoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Relativně, v přepočtu na jednoho obyvatele, by ale podle navrhovaného rozdělení měl Karlovarský kraj dostat naopak o něco víc než ostatní dva regiony. Návrh na rozdělení peněz z FST představil hejtmanům všech tří krajů vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle něj ministerstva životního prostředí a regionálního rozvoje vycházela při rozdělení financí z počtu obyvatel krajů, z HDP na osobu, míry nezaměstnanosti, plochy dotčené těžbou a z počtu pracujících ve vědě a výzkumu.

„S návrhem absolutně nemůžeme být spokojeni, takto navržené rozdělení popírá účel Fondu spravedlivé transformace, jehož cílem je kromě dosažení klimatické neutrality zároveň zabránit nárůstu nerovnosti mezi regiony. Předpokládaná alokace pro náš kraj je sice mírně vyšší než původních pět miliard, o kterých se na začátku hovořilo, ale i tak je zcela v rozporu s potřebami regionu. Návrhem ze strany ministerstva životního prostředí a místní rozvoj se tak pomyslné nůžky mezi kraji ještě rozevřou,“ uvedl Kulhánek.

Karlovarský kraj svůj návrh rozdělení peněz přibližně na třetiny opírá například o zaměstnanost v sektorech útlumu, ekologické zátěže, emisní náročnost ekonomiky. Podle hejtmana Karlovarského kraje jde o tzv. tvrdá data, která používá i metodika ministerstva pro místní rozvoj.

„Potřebujeme, aby kritéria pro dělení financí byla jasná a obhajitelná, abychom se vyhnuli jakýmkoliv spekulacím, jak jsme k alokacím došli. K návrhu ze strany ministerstev se ještě budeme vyjadřovat,“ zdůraznil Kulhánek.

Představený návrh na rozdělení peněz z FST by znamenal, že z celkových 41 miliard by bylo 6,3 miliardy určeno pro Karlovarský kraj, což činí 21.000 korun na obyvatele. Pro Ústecký kraj má jít o 15, 8 miliardy korun, což je 19.000 na osobu, pro Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun, tedy 15.600 korun na osobu. Finance budou moci kraje získat na projekty, které budou předkládány z jednotlivých regionů do Operačního programu Spravedlivá transformace.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související