Karlovarský kraj by mohl z nového evropského fondu získat až 13 miliard korun

31. březen 2021 14:35

Just Transition Fund neboli Fond spravedlivé transformace. To je nový nástroj Evropské unie pro financování zvláštních projektů. Určený je na pomoc regionům, které čekají zásadní změny v hospodářství v souvislosti s útlumem těžby uhlí.

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. To jsou tři české regiony, které by v následujících letech mohly čerpat až 42 miliard korun z evropského Fondu spravedlivé transformace. Tyto peníze jsou určené na změny v krajích, které zásadně ovlivní útlum těžby uhlí. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím nestanovilo, kolik který region dostane. Karlovarský kraj proto připravil vlastní návrh, kdy by každý ze tří vybraných regionů získal zhruba třetinu z vyčleněných peněz.

„Kraje se musí přeměnit v něco jiného, než jsou důlní jámy. V tom je ta unikátnost fondu, že nehodnotí dopad přímo úměrný velikosti toho území, nebo počtu obyvatel, ale je určen právě problémům spojeným s tím útlumem tak, aby to kraj nepoznal,“ vysvětlil hlavní přínos Fondu spravedlivé transformace hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Peníze by si měli kraje rozdělit podle vybraných ukazatelů, které stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. Je mezi nimi například míra zaměstnanosti, ekologické zátěže nebo podíl vědy a výzkumu. Na návrhu rozdělení financí kraj spolupracoval s odborníkem Janem Havránkem.

Fond je určený na podporu tří různých segmentů

Během dubna musí kraj připravit finální přehled projektů, které by z těchto finančních prostředků chtěl podpořit. Jednotlivé projekty můžou předkládat nejen kraj, ale i firmy, podnikatelé, města, obce nebo neziskové organizace.

„Strategické projekty jsou ty největší, které by měly pomoct rozvinout a transformovat celý region. Pak jsou to projekty středního charakteru, to jsou projekty za desítky milionů korun. Ty nejmenší projekty by měly být podpořeny v rámci takzvaných grantových schémat, což by měla být plošná podpora v celém kraji,“ řekl náměstek hejtmana Vojtěch Franta z České pirátské strany.

Peníze z fondu by mohli subjekty v kraji čerpat už v příštím roce. Kolik peněz z celkových 42 miliard bude určených pro Karlovarský kraj, zatím stále není jasné. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo o rozdělení prostředků z Fondu spravedlivé transformace rozhodnout během dubna.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio