Karlovarský kraj dokončuje přípravy na zimní olympiádu dětí a mládeže

2. prosinec 2019 14:00

Za necelé dva měsíce se do Karlovarského kraje sjedou nejlepší mladí sportovci z celé České republiky, aby se utkali na zimní olympiádě dětí a mládeže. Karlovarský kraj dokončuje přípravy pro sportovní akci, která se v tomto regionu koná vůbec poprvé.

Na pořádání olympiády se podílejí i města, ve kterých budou mladí sportovci závodit v celkem 12 disciplínách. „Vše dobře běží, není tam žádný zádrhel. Líbí se mi spolupráce měst a kraje. Výborně to funguje, města přicházejí s vlastními nápady a mají zájem se prezentovat. Bezplatně půjčují svá sportoviště, což výrazně ulehčuje celkové náklady. Zatím ty pozitivní zkušenosti převládají,“ ocenil spolupráci předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Dva medailové ceremoniály

Během olympiády jsou naplánované dva medailové ceremoniály, při kterých děti obdrží speciální porcelánové medaile a poháry. Kromě toho ale organizátoři vždy na jednotlivých sportovištích ocení i prvních šest sportovců v rámci takzvaného květinového ceremoniálu.

Tenistka Markéta Vondroušová a profesionální běžkař Milan Šperl

Karlovarský kraj bude na olympiádě reprezentovat 101 sportovců. Na zahajovacím ceremoniálu je povede vlajkonoš, kterým je karlovarský profesionální běžkař Milan Šperl. Role ambasadorky se ujala sokolovská tenistka Markéta Vondroušová. Ceremonií se mají zúčastnit například i hokejisté Václav Skuhravý nebo Lukáš Mensator, běžec na lyžích Lukáš Bauer a možná i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.

Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové do kraje přijede zhruba 1 890 účastníků. Mladí sportovci budou závodit na deseti různých sportovištích, například v lyžařském areálu na Božím Daru nebo na zimním stadionu v Chebu.

Kraj hledá dobrovolníky

Pro zajištění programu kraj shání dobrovolníky: „Nabízíme celodenní stravu, vesty, čepice s logem olympiády. Daří se nám to, ale pokud by se přihlásili ještě další, budeme rádi, protože ten počet je obrovský, je to zhruba 500 dobrovolníků,“ upřesnila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Dětská zimní olympiáda bude stát zhruba 27 milionů korun. Na její uspořádání získal kraj příspěvky od ministerstva školství, Českého olympijského výboru a od sponzorů.

Zimní olympiáda dětí a mládeže začne 19. ledna 2020 a mladí sportovci budou závodit až do 24. ledna.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související