Známe podobu maskota dětské zimní olympiády. Poprvé zasedal její řídící výbor

13. březen 2019 10:00

Deset měsíců před zahájením 19. Her zimní olympiády dětí a mládeže se v Karlových Varech sešli členové řídícího výboru sportovního podniku.

Řídící výbor tvoří zástupci Českého olympijského výboru, Karlovarského kraje a soukromé agentury, která bude olympiádu organizačně zajišťovat. Výbor při svém zasedání zveřejnil oficiální podobu maskota olympiády a její logo.

Maskotem dětské zimní olympiády bude lázeňské veverka. Vítězný návrh vybrali zástupci Kraje a Českého olympijského výboru z 216 návrhů, které zaslali žáci základních a středních škol. „Pro návrh maskota jsme neoslovili profesionální agenturu, ale žáky a studenty z regionu. Chtěli jsme, aby se děti na přípravě olympiády podílely co nejvíce,“ řekl v této souvislosti hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. „Zadání spočívalo v tom, že maskot musí být spjatý s Karlovarským krajem. A to čiperná, veselá lázeňská veverka jednoznačně splňuje,“ vysvětlila volbu hejtmanka.

Radka Vysloužilová s Jiřím Kejvalem, předsedou Českého olympijského výboru (vlevo) a hejtmankou Karlovarského kraje (vpravo)

Autorkou vítězného návrhu je přitom teprve patnáctiletá Radka Vysloužilová z Chebu. Pro veverku jako symbol olympiády se rozhodla proto, že právě veverka je její skautská přezdívka. Inspirovat se také nechala veverkami, které vídává při svých návštěvách Františkových Lázní.

V současné době vedení kraje připravuje kolekci medailí

Vítězné logo olympiády je od Kateřiny Nováčkové ze Sokolova. Zahrnuje číslici 2020 a několik barev, které symbolizují jednotlivé olympijské disciplíny. Před vedením kraje nyní stojí úkol připravit kolekce olympijských medailí: „Naše představa je, aby medaile vznikli kombinací ovu a skla. Aby byly reprezentativní a pro účastníky olympiády by znamenaly vzpomínku na sportovní úspěch v Karlovarském kraji,“ dodala hejtmanka.

Dětskou olympiádu bude Karlovarský kraj hostit poprvé. A to v termínu od 19. do 24. ledna 2020. Dějištěm budou kromě Karlových Varů také Cheb, Jáchymov, Boží Dar a Mariánské Lázně. Rozpočet akce přesáhne 20 milionů korun. S finančním zajištěním pomohou Karlovarskému kraji Český olympijský výbor, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a v neposlední řadě také sponzoři.  

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio