Karlovarský kraj chce mimořádnou dodávku 15 tisíc vakcín využít pro očkování pedagogů

1. březen 2021 08:35

Karlovarský kraj by měl během pondělí obdržet mimořádnou dodávku 15 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca proti nemoci covid-19. Vakcínu je schopen spotřebovat do dvou týdnů.

Mimořádnou dodávku poslaly Česku Sasko spolu s Bavorskem a Durynskem, v pondělí by měly být vakcíny rozvezeny do Chebu, Sokolova a Karlových Varů. V sobotu to premiér Andrej Babiš (ANO) domluvil se saským premiérem Michaelem Kretschmerem.

Karlovarský kraj vakcínu použije nejen v očkovacích centrech, ale plánuje díky tomu i dříve zapojit praktické lékaře. „Můžeme co nejrychleji zapojit praktické lékaře, protože tato vakcína je pro ně jako ušitá. Zároveň tu vakcínu použijeme i v očkovacích centrech a umožní nám to i urychlit očkování pedagogů,“ řekl hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN.

Očkovací látky by měly dostat také místa v Chebu a Sokolově. „Do té doby než budou otevřená velkokapacitní centra, můžeme tím posílit ta stávající očkovací místa. Určitě není problém s proočkováním. Reálně do dvou týdnů bude těchto 15 tisíc vakcín proočkováno,“ uvedl Kulhánek.

Čtěte také

V pondělí se má v karlovarské KV Areně otevřít velkokapacitní očkovací centrum, které bude schopné naočkovat denně až 1000 lidí. V dalších dnech se mají velká očkovací centra otevřít také v Sokolově a v Chebu, i když vzhledem k počtu obyvatel budou mít menší kapacitu než karlovarské centrum. V případě dostatku vakcín je ale kraj schopný tato centra ještě posílit, řekl hejtman.

Podle ministerstva zdravotnictví se zatím v Karlovarském kraji spotřebovalo 15.160 dávek vakcín proti covidu. Z toho bylo 121 AstraZeneca. Alespoň jednu dávku některé ze tří druhů vakcíny dostalo v kraji 10.333 lidí, oběma dávkami je naočkováno 4827 lidí.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související