Karlovarský hejtman Josef Novotný zakládá nadační fond

17. červen 2014

Hejtman Karlovarského kraje a poslanec Josef Novotný se rozhodl založit nadační fond. Ten se zaměří na pomoc hendikepovaným dětem a seniorům, na podporu vzdělávání a sportu dětí i mládeže. Josef Novotný bude do fondu každý měsíc vkládat svůj poslanecký plat.

Karlovarský hejtman tak reaguje na dosavadní neexistenci zákonné úpravy, jež by řešila platy poslanců, kteří jsou zároveň například senátory, ministry, primátory či starosty.

V tomto týdnu bude založen účet, na který bude Josef Novotný odesílat měsíčně čistý plat poslance bez náhrad, což činí zhruba 38 tisíc korun. Během letních měsíců bude fond zaregistrován u soudu, na podzim se počítá s příjmem prvních žádostí o finanční podporu.

„Vyzývám samozřejmě i všechny ostatní politiky se dvěma platy a souběhem funkcí, aby společně se mnou do fondu přispívali a usnadnili tak život lidem, kteří nutně finanční pomoc potřebují,“ dodal Josef Novotný. Peníze bude posílat do fondu tak dlouho, dokud bude ve dvou funkcích.

Žádosti o finanční podporu bude správní rada fondu vyhodnocovat jednou za čtvrt roku. Formuláře pro žadatele budou k dispozici na speciálně vytvořených webových stránkách.


autor: Radim Jehlík
Spustit audio