Karlovarské minerální vody nemusí platit pokutu za zchátralé památky

7. únor 2014

Krajský soud v Plzni zrušil svým rozsudkem odvolací rozhodnutí Krajského úřadu Karlovarského kraje. Soud tak dal za pravdu námitkám společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) a uznal, že rozhodnutí o pokutě ve výši 1,8 milionu korun za nedostatečnou údržbu tří kulturních památek v Kyselce bylo nezákonné.

„Vážím si, že si plzeňský krajský soud zachoval nezávislost a že nakonec zvítězila spravedlnost a zdravý rozum,“ uvedl k soudním zrušení neprávem udělené pokuty Alessandro Pasquale, generální ředitel a místopředseda představenstva KMV.

V únoru 2012 uložilo oddělení památkové péče Magistrátu města Karlovy Vary extrémně vysokou a neobvyklou pokutu za údajné zanedbávání péče o údržbu památkově chráněných budov v obci Kyselka. Tuto pokutu pak v odvolacím řízení potvrdil i Karlovarský kraj.

Společnost rozhodnutí správních orgánů okamžitě rozporovala, protože prý bylo celé správní řízení od začátku vedeno velmi tendenčně bez ohledu na faktická zjištění a přesvědčivé důkazy se zjevným záměrem poškodit pověst i hospodaření firmy.

Rozsudek tak nyní umožní soustředit se na další postup obnovovacích prací v bývalých lázních. Ty probíhají již téměř rok. Realizuje je obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka.

Někdejší slavný lázeňský komplex chátral od doby privatizace na začátku 90. let. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví dlouhodobě na havarijní stav památek upozorňuje a firmu KMV kritizuje.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio