Karlovarské družstvo hasičů skončilo páté na mistrovství republiky

27. červen 2014

Oficiální mistrovství České republiky profesionálních hasičů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel přineslo napínavý souboj. V silné konkurenci se záchranáři z lázeňské metropole rozhodně neztratili.

V pořadí sedmý ročník mistrovství ve vyprošťování hostila Plzeň. O titul republikového mistra se utkaly výběry nejlepších hasičů ze čtrnácti krajů, společně s nimi soutěžilo nejlepší družstvo podnikových hasičů.

Karlovarský kraj reprezentovalo družstvo ze stanice Karlovy Vary jako vítěz krajského kola. Po neúspěchu na domácí půdě, kdy se předchozí ročník mistrovství před dvěma lety konal právě v Karlových Varech a domácí hasiči skončili na posledním místě, se tentokrát dařilo. V celkovém hodnocení jim patří páté místo.

Všichni soutěžící si vylosovali svůj scénář, tedy připravenou situaci vážné dopravní nehody. Až do samotného začátku soutěžního pokusu ale žádné družstvo nevědělo, jaký scénář budou muset řešit.

Všichni si sáhli na dno svých sil

O náročnosti jednotlivých scénářů jasně svědčí fakt, že každé z družstev muselo pro vyproštění zraněného použít hydraulické nástroje a ani jedno z družstev nezvládlo svůj pokus v základním patnáctiminutovém limitu.

Naprostá většina soutěžních družstev předávala vyproštěného figuranta v poslední, tedy dvacáté minutě. Často do vyproštění limitu pro uznání pokusu chyběly doslova setiny vteřin.

Družstvo z Karlových Varů soutěžilo ve složení Pavel Všelko, Petr Matoušek, Martin Hrubec a Milan Vaněček. Vedoucím týmu je Dušan Uhlík.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio