Karlovarská záchranka zpřísní kontroly kvůli použitým kanylám

24. říjen 2011

Po nálezu devíti použitých žilních kanyl zpřísnila Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje kontroly veškerého zdravotnického materiálu používaného při výjezdech. I když se na použitý materiál přišlo včas a k pacientovi se nedostal, podal ředitel záchranky Ivo Tukinski trestní oznámení na neznámého pachatele.

Případ se stal v polovině října. Na použité kanyly se stopy krve v kufru lékaře přišla sestra při běžné kontrole. Podle ředitele záchranky je to hrubá chyba, zřejmě z nedbalosti, ale mohla vážně ohrozit zdraví pacienta. Naštěstí ale díky kontrolnímu systému, který záchranka má zavedený, se na chybu přišlo včas.

Chyba se zřejmě stala v tom, že někdo při zásahu si dal použité kanyly do kapsy a poté je nevědomky odložil do kufru. Kdo to mohl udělat je v současné době obtížné zjistit, protože mezi poslední kontrolou uběhlo několik dní. Kufr kontroluje sestra. Má zjistit jaký materiál byl použitý a doplnit ho nebo vyměnit ten prošlý. Ředitel sestru, která za kufr zodpovídala, potrestal odebráním osobního ohodnocení na delší dobu. Navíc zavedl přísnější kontroly, které by podobný případ měli zcela vyloučit.

Vedení záchranné služby se také rozhodlo používat nový typ kanyl. Ty jsou zabalené a pokud bude obal porušený je jasné, že byla kanyla už používána. Nabízí se také otázka, zdali by na použitou například kanylu nemohl přijít sám lékař při zásahu. Jak doplňuje Ivo Tukinski, je to téměř nemožné. Záchranáři pracují mnohdy v těžkých podmínkách a nemají čas kontrolovat stav věcí.

Každé stanoviště záchranné služby v Karlovarském kraji má tři lékařské kufříky. Celkem jich záchranáři mají k dispozici 30. Každá posádka vyjíždí denně průměrně ke čtyřem až pěti případům.

Krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Larva nález použitých kanyl považuje za hrubé pochybení, ocenil ale rychlý zásah personálu záchranky a navíc přísnější kontroly vítá.

Spustit audio