Karlovarská věž se po zimní přestávce znovu otevřela veřejnosti

8. duben 2022

Zříceninu hradu Hartenštejn najdete na Zámeckém vrchu v Bochově na Karlovarsku. Z centra města k ní vede červená turistická značka a zatím co areál hradu je volně přístupný po celý rok, rozhledna, se po zimní přestávce znovu otevřela od dubna.

Hrad Hartenštejn byl založen před rokem 1473 Jindřichem II. z Plavna jako nástupce nedaleko stojícího hradu Hungerberg. Již v roce 1573 je hrad uváděn jako zpustlý a koncem 18. století se o něm mluví už jen jako o zbořeném hradě.

Jeden z posledních majitelů, Antonín Hladík, zpustlý Hartenštejn prodal poštmistrovi Beerovi z Bochova. Ten jej proměnil v kamenolom, což byl počátek jeho likvidace. Kámen z hradu byl používán na stavby domů ve městě. Roku 1927, kdy město Bochov za 500 korun zříceniny hradu Hartenštejn odkoupilo, zbyly z hradu jen základy.

V roce 2006 zahájilo město Bochov rekonstrukci hradu, byla provedena obnova historických částí hradu, dostavba stávajících zbytků stěn východní, jižní a západní baterie, rekonstrukce hradeb a obnovení příkopu ohraničujícího hrad. Od roku 2011 je návštěvníkům přístupná Karlovarská věž, která slouží jako rozhledna.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio