Karlovarská nemocnice si sama zajistila testovací sady

27. březen 2020 08:00

Karlovarské krajské nemocnici (KKN) se podařilo vlastními silami zajistit zásilku speciálních souprav k odebírání vzorků u lidí s podezřením na onemocnění COVID-19. Testování na koronavirus tak může pokračovat, v minulých dnech totiž sady už docházely.

Na sociální síti o tom informoval mluvčí KKN Vladislav Podracký. Testování přibrzdila státní dodávka materiálu, která zřejmě nedopatřením obsahovala výtěrové sady bez takzvaného média. To je kapalina umožňující mikroorganismy obsažené ve vzorku udržet po odběru ve stavu použitelném k testování.

„Navíc se nemocnici povedlo operativně zajistit také dodávku samotného média, které po doplnění k původním sadám umožní využít i tento materiál. Nemocnice tak bude schopna nechat otestovat dalších až tisíc lidí s podezřením na infekci COVID-19,“ dodal Podracký.

Ještě ve středu by zásoby testovacích sad vystačily jen na několik dnů testování. Podle krajského radního pro zdravotnictví Jan Bureše (ODS) je přitom testování co největšího množství potenciálně nakažených důležité pro zvládnutí epidemie.

V Karlovarském kraji jezdí pro vzorky na testy dvě odběrové skupiny složené z řidiče vozu záchranné služby a sestry z karlovarské nemocnice. Kromě toho funguje i odběrové místo u karlovarské nemocnice. To ale zatím nefunguje na plnou kapacitu

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související