V Karlovarském kraji chybějí testovací sady na koronavirus

26. březen 2020 08:00

V Karlovarském kraji chybějí testovací sady na vyšetření nákazy koronavirem. Kraji se sice podařilo vlastními silami získat další, ale i tak celkové zásoby vydrží jen na několik dní.

Nedostatek výtěrových sad tak omezuje možnosti testování, řekl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS). Krajské nemocnice získaly asi 200 odběrových sad, dalších 200 si sehnaly samy. „Tlačíme na krizový štáb, abychom sady dostali. Předevčírem (v pondělí) jsme dostali 300 sad, ale byly pro tento druh odběru nevhodné,“ uvedl Bureš.

Se současnými zásobami vydrží kraj asi jen pět dnů. V Karlovarském kraji jezdí pro vzorky na testy dvě odběrové skupiny složené z řidiče a vozu záchranné služby a sestry z karlovarské nemocnice. Kromě toho funguje i odběrové místo u karlovarské nemocnice. To ale zatím nefunguje na plnou kapacitu.

Jakmile bude dost odběrových sad, budou moci být podle Bureše otevřena další odběrová místa. Krajská nemocnice se už dohodla s praktickými lékaři, aby pacienty s podezřením nechali testovat. Podle Bureše je masivní testování zásadní pro zjištění rozšíření koronaviru mezi lidmi. Na hygienicích by pak mělo být zejména trasování a dohledávání kontaktů nakažených, dodal Bureš.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související