Kangalka Šejla byla zřejmě rodící mašina. Starou a nemocnou ji vyhodili na ulici

3. květen 2023

Plemeno kangal je pro mnoho lidí velký strašák. Do útulku v Karlových Varech se před nedávnem dostala jeho představitelka Šejla. Přestože za plotem budí respekt, je to milá a mazlivá holka.

Kangal je hrdý pastevecký pes z Anatolie. Díky svému působivému vzhledu je často považován za symbol určitého postavení. Je to velký a inteligentní ochránce, který je vždy připraven bránit své blízké a území. Bývá také tvrdohlavý a jen těžko se přátelí s ostatními psy. V dospělosti váží až 60 kg a dorůstá výšky až 80 cm v kohoutku.

„Je to takový malý kůň,“ popsal plemeno správce karlovarského útulku Martin Čermák. Právě k němu se dostala fenka tohoto plemene. Dostala jméno Šejla, navzdory popisu plemene je milá, klidná a přátelská.

„Šejla je strašně hodná, inteligentní a klidná. Jediné minus je, že je stará. Odhaduji věk asi deset let, ale možná klame, protože měla určitě hodně štěňat. To je na ní vidět. Ale je to vitální pes. Určitě by mohl u někoho vegetit na zahradě a dělat nějakou službu hlídací,“ uvedl Čermák.

Byla to rodící mašina. „Je tady zhruba měsíc. Byla sem převezena ze Staré Role, kde ji asi někdo vypustil. Důvodem toho bylo zřejmě kožní onemocnění, což je většinou nákladná a dlouhodobá záležitost. Mám zkušenost, že tyhle veterinární zákroky bývají často příčinou toho, že se lidé psa zbavují.“

Šejla hledá milující rodinu s velkou zahradou

„Vhodná by byla do nějakého velikánského prostoru, ideálně oploceného, kde by se nepohybovali jiní psi a zvířata. Miluje venkovní prostor, vydrží se válet na sluníčku celý den. Určitě není do bytu a na malou zahradu.“

Ačkoliv bývají tito psi v důsledku často nezvládnuté výchovy agresivní, Šejla taková není. „Na psy nereaguje agresivně, ale nezkoušel jsem ještě přímý kontakt s ostatními psy. Děti miluje. Často sem přijdou malé děti, dvou až tříleté, je na ni vidět, že je má ráda. Byla na ně asi i zvyklá, protože na ně vrtí ocasem, jde se s nima mazlit a olizuje je. Mimořádně vstřícný vztah s nimi má,“ doplnil správce. 

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio