Kamelot: Babí léto

22. září 2020

Všechno začalo v Brně v roce 1982. Dva nadšenci, Roman Horký a Radek "Bůček" Michal, založili kapelu a rozhodli se dobýt svět. Život byl o kytarách, písničkách a hlavně o energii a radosti. Tak vznikla skupina Kamelot. Hlavním autorem jejích písní je Roman Horký. 

Stalo se u nás zvykem v hudbě škatulkovat, jako by písničky nebyly složeny z tónů a zvuků, ale byly to nějaké výrobky, které mají své rozměry, váhu a životnost. Proto si hned udělejme jasno: Skupina Kamelot dávno překročila hranici žánru folk a country. Jak sám lídr Kamelotu Roman Horký uvádí, když už je potřeba někoho někam zařadit, sám by pro skupinu Kamelot vytvořil zatím neexistující škatulku „pop-tramp“.

Roman Horký je až na několik výjimek autorem a zároveň interpretem všech písní skupiny Kamelot. Jeho písně už od vzniku kapely popisovaly jeho životní prožitky, které hudebně nevázal žádný pevný hudební výraz, jejich tvář se objevila vždy s během času, tak, jak prožitky přicházely. Těch písní jsou od roku 1982 už přes tři stovky a jsou vlastně hudební i životní kronikou Romana Horkého, který říká, že každý rok člověk prožívá nové příběhy, potkává další lidi a prožívá jiné emoce a že když jsme pozorní, dokážeme vidět každý den zcela jiné věci, než jsme viděli v den předchozí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.