Kachna s ořechovou nádivkou a jablkovou omáčkou
podle paní Jiřiny z Luk
Suroviny:
1 kachnu
60g másla
60 g rozinek
60 g vlašských ořechů
2 rohlíky
strouhanka
1 vejce
tymián
pepř
sůl
Postup:
Omytou kachnu osolíme, zašijeme krční otvor. Rozinky a ořechy nasekáme, máslo rozpustíme, rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, tymián, pepř a sůl. Vypracujeme nádivku, strouhanku a vodu přidáváme podle potřeby.
Kachnu naplníme a zašijeme. Pečme přikrytou v předem vyhřáté troubě. Měkkou kachnu odklopíme a prudce dopečeme do zlatohněda. Během pečení podléváme.
Jablečná omáčka
Suroviny:
1/2 kg jablek
30g másla
60 g cukru
2 hřebíčky
citrónovou šťávu
Postup:
Očištěná a oloupaná jablka nakrájíme na plátky a na másle dusíme spolu s hřebíčkem, cukrem a citrónovou šťávou do měka. Vyndáme hřebíčky a jablka rozmixujeme. Omáčku můžeme podávat teplou i studenou.
Přílohy: brambory, bramborové knedlíky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.