Kachna s ořechovou nádivkou a jablkovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jiřiny z Luk

Suroviny:

1 kachnu
60g másla
60 g rozinek
60 g vlašských ořechů
2 rohlíky
strouhanka
1 vejce
tymián
pepř
sůl

Postup:

Omytou kachnu osolíme, zašijeme krční otvor. Rozinky a ořechy nasekáme, máslo rozpustíme, rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, tymián, pepř a sůl. Vypracujeme nádivku, strouhanku a vodu přidáváme podle potřeby.

Kachnu naplníme a zašijeme. Pečme přikrytou v předem vyhřáté troubě. Měkkou kachnu odklopíme a prudce dopečeme do zlatohněda. Během pečení podléváme.

Jablečná omáčka

Suroviny:

1/2 kg jablek
30g másla
60 g cukru
2 hřebíčky
citrónovou šťávu

Postup:

Očištěná a oloupaná jablka nakrájíme na plátky a na másle dusíme spolu s hřebíčkem, cukrem a citrónovou šťávou do měka. Vyndáme hřebíčky a jablka rozmixujeme. Omáčku můžeme podávat teplou i studenou.

Přílohy: brambory, bramborové knedlíky

autor: posluchač